10 anys d'inclusió social a través dels fogons

10 anys d'inclusió social a través dels fogons
Susana Soldado/ Sara Nicolàs
14/06/2023 - 09:09

Sant Adrià de Besòs - El projecte gastronòmic de la Fundació Formació i Treball celebra deu anys gestionant 7 restaurants, 4 menjadors socials i càterings a empreses o festivals, com el Primavera Sound. Des de fa una dècada ofereix formació i feina en l'àmbit de la gastronomia a persones vulnerables. És així com ha aconseguit la seva inclusió social a través dels fogons. L'Aura Balanta fa un any i mig que va arribar a la Fundació Formació i Treball. 'Aquí m'encarrego de la neteja de cuina i restaurant', explica durant un minuts de descans. L'Aura va ser derivada a la fundació a través de Serveis Socials i, un cop formada, va ser contractada per coordinar la neteja interna de la cuina del restaurant D'ins, el primer que la fundació va posar en marxa fa deu anys.

FUND FORMACIO TREBALL GASTRONOMIA 2

Una dècada després, els objectius del projecte es mantenen. Formar persones vulnerables en àmbits professionals i generar llocs de feina de qualitat. En tot aquest temps, han ampliat el servei amb un total de 7 restaurants, 4 menjadors socials i càterings per a particulars i empreses. Això ha permès ampliar la plantilla i l'estructura per poder gestionar el servei de restauració a esdeveniments com el Primavera Sound. 'Hem arribat a fer 600-700 àpats per cada servei durant el Primavera Sound' assegura l'Olga Ochoa, cap d'hostaleria de la Fundació Formació i Treball.

FUND FORMACIO TREBALL GASTRONOMIA 3

119 persones contractades al 2022

La fundació ofereix formació dins d'un entorn real de treball. A través d'itineraris d'inserció supervisats per tècnics, treballen a l'escola per cuinar els menús dels menjadors socials o els càterings, o bé als restaurants gestionats per la fundació on realitzen tots els serveis. Ho fan a través de contractes d'inserció d'entre sis mesos i tres anys. En el cas de l'Aura, per exemple, té un contracte de tres anys, però ja s'està formant en temes de cuina per poder incrementar les oportunitats professionals. 'Estic molt agraïda perquè, gràcies a la qualitat de formació que he rebut, puc portar ingressos a casa' assegura amb un gran somriure.

Durant el 2022, va passar pels fogons del projecte gastronòmic de la fundació 119 persones, es van elaborar i servir més de 620.000 menús i es van dirigir 1300 àpats diaris a col·lectius vulnerables.