17 de maig 1974-2024: Mig segle de l'incendi a la fàbrica Haissa de Badalona

17 de maig 1974-2024: Mig segle de l'incendi a la fàbrica Haissa de Badalona
Anna García de Albéniz
16/05/2024 - 14:44

Morera, Badalona - El 17 de maig de 1974, fa 50 anys, un incendi a la fàbrica tèxtil Haissa de Badalona va provocar la mort de sis persones. Demà, mig segle més tard, l'Associació de Veïns del barri de la Morera organitza un acte d'homenatge a la Plaça dels treballadors de la Haissa per matenir viu el seu record.

L'incendi es va originar al magatzem de la fàbrica, situat al soterrani de l'edifici. Tot i que mig segle després es desconeixen del cert les causes, s'especula que s'hauria produït per un curtcircuit en un zona on hi havia material inflamable. L'Antonio Jurado estava treballant en el torn de tarda aquell dia. Tenia 15 anys, però ho recorda com si fos ahir.

El tràgic incident va acabar amb la vida de sis treballadors, cinc dones i un home. Entre ells es trobaven la germana gran i la tieta de l'Ester Lumbreras. En aquell moment tenia 3 anys, i coneix els fets de la mà de la seva mare. De fet, el seu pare va ser l'únic civil que va poder entrar a l'interior per socórrer als afectats. Des d'aleshores, assegura l'Ester, la seva resposta va ser el silenci.

Els treballadors i les seves famílies denuncien mala praxi per part de l'empresa, que afirmen, sempre han intentar tapar i silenciar els fets. De fet, mai es va arribar a investigar l'origen de l'incendi. Anys més tard, amb la seva l'empenta i actes com el de demà, les víctimes segueixen present en la memòria col·lectiva dels badalonins.