3 de cada 10 de les pacients de càncer de mama no superen la malaltia, la majoria diagnosticades amb metàstasi

3 de cada 10 de les pacients de càncer de mama no superen la malaltia, la majoria diagnosticades amb 
metàstasi
Sara Nicolás
18/03/2024 - 14:53

Badalona - Entre el 60 i el 70% de les pacients amb càncer de mama conviuran una mitjana de 6 anys amb la malaltia. El 10%, però, patirà tipus de càncer més agressius on la supervivència no arriba als dos anys. De fet, l'objectiu actual és avançar cap a tractaments que cronifiquin la malaltia en aquests casos.

Segons dades del 2023 de l'Associació Espanyola de Càncer de Mama Metastàtic, més de 6.500 persones van morir de càncer de mama a Espanya. Es tracta d'un 30% del total de pacients i la majoria són diagnosticades de càncer de mama metastàtic. La major part, però, conviuran amb la malaltia durant anys, havent d'adaptar el seu dia a dia a la malaltia.

La Doctora Mireia Margelí és oncòloga a l'Institut Català d'Oncologia a Badalona:

El perfil global és el d'una persona que conviu amb la malaltia i que pot passar per períodes de tractament més suau, orals, i per altres més durs per aconseguir aquesta supervivència. I un tant per cent més petit de malaltia molt més agressiva.

El màxim índex de prevalença del càncer de mama es troba a dones d'entre 55 i 65 anys, tot i que pot aparèixer a diferents franges d'edat. En general, el de mama és un càncer molt freqüent però que és, alhora, un conjunt de diverses malalties. Fet que dificulta generalitzar un sistema de detecció comú, com ara tests de saliva.

Els experts asseguren que encara s'està avançant molt per aconseguir allargar la supervivència de les pacients amb càncers de mama metastàtics.