79 equips territorials de pediatria: l'aposta de Salut per unificar l'atenció pediàtrica a Catalunya

79 equips territorials de pediatria: l'aposta de Salut per unificar l'atenció pediàtrica a Catalunya
Laia Martínez / Paula Russiñol / ACN
18/12/2023 - 17:48

Badalona - Salut aposta per unificar l'atenció pediàtrica a Catalunya en 79 punts a partir de 2024. Així ho ha anunciat la Conselleria aquest matí. Des del Departament han especificat que els equips, format per pediatres i infermeres especialitzades, s'ubicaran a CAPS que estaran a un màxim de 30 minuts en transport d'on visquin els infants. 25 d'aquests punts ja funcionen actualment. A més, la Generalitat també ha donat a conèixer la incorporació d'un nou servei de pediatria al 061 Salut Respon.

INFANT CAP GRAN SOL NADÓ VACUNA BRONQUIOLITIS 3
CAP Gran Sol. | Font: Laia Martínez

Serà a partir de l'1 de juny, quan es posarà en marxa el 061 pediàtric per donar resposta especialitzada a qualsevol dubte que sol·licitin les famílies, més enllà del pediatre intensivista que ja s'ocupa de casos més crítics. Segons dades del 2022, el servei d'emergències mèdiques rep diàriament 500 trucades relacionades amb ciutadania menor de 16 anys.

Pel que fa als 79 equips territorials, tindran una direcció pròpia i estaran formats per entre 8 i 15 pediatres, i 8 i 15 infermeres pediàtriques, a més d'altres especialistes en atenció a infants i adolescents d'entre 0 i 14 anys. Des de Salut detallen que 'potenciarà l'atenció integral i afavorirà la coordinació entre àmbits assistencials'.

  • La responsable d'Atenció Pediàtrica del Departament de Salut, Gemma Ricós, i la presidenta de l'Associació Catalana d'Infermeria Pediàtrica, Susanna Campo:

Tenint en compte que a territoris hi havia manca de pediatres, en estar ara tots junts i agregats farà que la població tingui un pediatre a tots els torns

GEMMA RICÓS - SALUT ATENCIO PEDIATRICA
Roda de premsa. | Font: Generalitat

El conseller de Salut detalla que aquest nou model permetrà 'garantir la qualitat i l'equitat de l'atenció a tot Catalunya'. I ha volgut transmetre confiança a totes aquelles persones que en són reticents.

  • El conseller de Salut, Manel Balcells:

Segons el Departament, les característiques de cada territori determinarà el nombre de professionals que hi haurà, d'acord amb els criteris de dispersió geogràfica o de vulnerabilitat socioeconòmica. Tot i això, es preveu que a cada equip se li assignin entre 5.000 i 25.000 infants i joves.