A Badalona es deneguen el 70% de les ordres d'allunyament sol·licitades

A Badalona es deneguen el 70% de les ordres d'allunyament sol·licitades
Àlex Sisó
05/04/2024 - 16:06

Badalona - A Badalona, el 70% de les ordres de protecció que demanen les víctimes de violència masclista són denegades. Un problema generalitzat a tot Catalunya i que ha estat un dels motius per crear el primer Observatori Estatal de Violències Institucionals Masclistes. Un organisme, pioner a Europa, que ha estat elaborat per la cooperativa Almena i l'Associació Hèlia Dones, amb la intenció d'acompanyar i denunciar el maltractament que exerceixen les administracions cap a les dones.

L'observatori ha impulsat el projecte 'Veïnes per veïnes', on 150 voluntàries ofereixen acompanyament a dones que estan passant per processos de violència masclista. En el darrer any, l'entitat ha atès 212 persones a Barcelona i la seva àrea metropolitana. D'aquestes, l'observatori ha detectat una trentena de casos on les víctimes han patit violència institucional, és a dir, no han rebut l'ajuda correcta, sigui perquè no se les creu o perquè se les revictimitza.

Violència institucional: no atendre bé a les víctimes

  • Montserrat Vilà és portaveu de l'Observatori Estatal de Violències Institucionals Masclistes:

L'organisme ha posat en marxa el portal web OVIM.ORG, un espai on volen recollir els casos de violència institucional que pateixen les dones. Per fer-ho, les víctimes i les entitats que les acompanyen, poden fer les seves denúncies de forma anònima, mitjançant un formulari. Un cop recollides les dades, l'Observatori s'adreçarà a les institucions per demostrar que la violència institucional no deixa de succeir-se i no és només un cas insòlit. La portaveu de l'ens, Montserrat Vilà, considera que les mobilitzacions socials sorgides arran de casos com el de Rubiales o Dani Alves, han contribuït que cada vegada s'arxivin menys sentències, es doni més credibilitat a les víctimes i que aquestes s'atreveixin més a denunciar. Malgrat tot, Vilà admet que encara queda camí per recórrer.