A FONS | Balanç del primer any de govern de majoria de Xavier García Albiol

A FONS | Balanç del primer any de govern de majoria de Xavier García Albiol
Jordi Ribàs / Montse López
17/06/2024 - 08:30

Badalona - Fa tot just un any, el 17 de juny de 2023, Xavier Garcia Albiol i el seu govern del PP van prendre possessió de l'Ajuntament de Badalona després d'imposar-se per una clara majoria absoluta a les eleccions. Repassem com ha estat aquest primer any del mandat d'Albiol centrat en tres prioritats: la neteja, la seguretat i les inversions als equipaments municipals.

Pendents d'un nou contracte de neteja

Quan Albiol va assumir el càrrec, va deixar clar que la neteja dels carrers era una de les seves prioritats:

Volem que els carrers de Badalona estiguin nets com una patena

Després d'aportar una despesa extra d'1,5 M€ per reforçar la recollida i instal·lar nous contenidors, el primer objectiu ha estat aconseguir un nou contracte, ja que l'actual amb FCC està caducat i prorrogat des del 2020. Al gener, Albiol va donar els primers detalls del nou contracte: un pressupost que creix més d'un 50%, de 41,5 M€ a l'any i dotze anys de vigència. També es va marcar com a objectiu posar-lo en marxa el mateix 2024 i que presentaria els plecs del servei al maig. Al juny, però, encara no els ha presentat, i l'oposició ja posa en dubte que entri en funcionament abans d'acabar l'any.

De moment, la principal oposició que s'ha trobat Albiol en termes de neteja són les queixes per la nova taxa de residus de 100 euros per habitatge.

Seguretat, 'okupació' i novetats a la Guàrdia Urbana

L'altre puntal del mandat Albiol és la seguretat. De fet, una de les primeres promeses electorals que va complir és la creació de la regidoria de “Polítiques contra l'ocupació il·legal”. El govern local la considera una eina eficaç, eficient i que garanteix la seguretat jurídica de la policia local. De fet, afirmen que la regidoria ha evitat més d'un centenar d'ocupacions. Un fet criticat per l'oposició, ja sigui perquè consideren insuficient aquesta xifra, o sigui perquè creuen que cal prioritzar les polítiques d'habitatge.

Albiol també ha renovat l'antiga Omega, estrenant al desembre el nou Grup Especial d'Intervenció de la Guàrdia Urbana, integrat per 18 agents. Entre les novetats, aquest grup es desplega en espais d'oci nocturn, les aglomeracions i també fan inspeccions a establiments que generin problemes de convivència al veïnat.

Presentació GEIP Guàrdia Urbana 2

A la Guàrdia Urbana, però, queda pendent aconseguir més agents i millorar les seves condicions laborals. Les queixes dels sindicats es mantenen, tot i que han rebaixat el to respecte a l'anterior mandat i ja no se senten botzines de fons durant els plens municipals. De moment, Albiol ha tirat endavant el procés d'incorporació d'uns 50 nous agents, n'ha alliberat alguns de la funció de vigilància d'edificis municipals contractant una empresa privada per fer aquest servei i ha anunciat la reforma de la comissaria amb 1,5 M€ —tot i que encara no s'ha efectuat.

L'etern problema del mal estat dels equipaments

Un altre problema endèmic de la ciutat que Albiol ha promès solucionar. Ha anunciat una partida de 3,8 milions d'euros per a refer les pistes d'atletisme Paco Àguila aquesta tardor. També, des de fa poques setmanes, s'han tancat temporalment cinc pavellons per renovar-los, amb un pressupost d'1,2 M€.

Albiol també ha promès fer un nou complex esportiu amb piscina olímpica a l'antiga fàbrica Focus i al maig s'han iniciat els primers tràmits urbanístics. I, després dels enèsims problemes de climatització de la piscina Mireia Belmonte, el govern ha decidit tancar-la durant almenys un any a partir de setembre per fer-hi una reforma integral d'1 M€.

De forma similar, Albiol també ha anunciat una reforma integral de la biblioteca de Can Casacuberta, però de moment hi ha de fer unes noves obres de sis mesos a partir de juny per arreglar, de nou, la coberta i la climatització.

I, segons el calendari del govern, haurem d'esperar almenys fins a finals del 2025 per veure les primeres reformes a l'antiga CACI, pressupostades amb 8 milions d'euros. Una decisió que va deixar en xoc bona part de l'oposició, perquè Albiol va decidir trencar els preacords amb la Fundació CIM de l'UPC i finalment qui s'instal·larà en aquest equipament renovat seran el Conservatori i l'Escola de Música moderna de Badalona.

Albiol sota el focus mediàtic

Sens dubte, l'acció de govern que més ressò ha obtingut és l'arbre de Nadal gegantí instal·lat al Gorg. Ha estat criticat per alguns, celebrat per molts, i en boca de tothom gràcies a una picabaralla amistosa amb l'alcalde de Vigo.

arbre nadal

L'alcalde Albiol també ha estat el punt de mira dels mitjans en dues ocasions més: primer, per donar la cara durant la tragèdia de l'esfondrament del carrer Canigó; i, segon, quan es va erigir com un dels principals opositors a multar, almenys fins al 2027, els vehicles particulars dins la zona de baixes emissions.

Les polèmiques del govern

La polèmica que ha omplert més titulars i ha provocat més pressió política i civil ha estat el tancament de l'alberg per persones sense sostre de Can Bofí Vell. Avui dia, encara dura la protesta dels afectats a la plaça de la Vila i encara queda pendent la investigació de la Síndica de Greuges de Catalunya.

Albiol també ha rebut crítiques reiterades per no complir el termini de les seves promeses. Per exemple, aires condicionats a les escoles que havien d'arribar l'estiu passat i que encara no hi són; o més d'un any de retard per reparar el Pont del Petroli. Havent anunciat la reparació pel maig del 2024, i després de rectificar sobre el seu disseny (que finalment mantindrà la forma de dònut), després de tot no començaran fins a l'abril del 2025. De forma similar, s'han ajornat també curses, concerts i festes de la Mediterrània per retards en les licitacions. Potser per això, Albiol va demanar “paciència” en una de les seves primeres declaracions des del balcó de l'Ajuntament:

Tothom ja m'està dient les coses que s'han de fer. Una miqueta de paciència que les anirem fent de manera constant

Uns retards que, fins ara, s'han justificat per una lenta i obsoleta maquinària burocràtica del consistori, tot i que aquest argument anirà perdent força amb el temps perquè, en principi, ja s'han començat a prendre mesures, com ara la contractació d'un nou gerent.

Deures i promeses pendents

A tres anys pel final de mandat, a Albiol encara li queden moltes promeses per complir. L'antiga fàbrica MOBBA té els dies comptats, però encara no ha anat a terra. Tampoc no hi ha data pels tres nous dipòsits pluvials promesos que hauran d'evitar hissar banderes vermelles a la platja cada cop que plou, ni cap pla sobre la taula, més enllà de buscar inversors privats, per dignificar els mercats municipals. I tampoc està tancat, ara com ara, si es construiran o no pisos dins dels límits actuals del Parc de Ca l'Arnús, ni es coneix una data concreta per les noves escoles de Ventós Mir i Badalona Port.