A FONS | El Carme tanca etapa una dècada després de la seva inauguració

A FONS | El Carme tanca etapa una dècada després de la seva inauguració
Mar Martínez / Sílvia Llamas
04/09/2023 - 21:05

Badalona - 4 de setembre de 2013. El Carme inicia una nova etapa com a centre cultural. Començaria acollint a la planta baixa l'Oficina de Turisme de la Ciutat amb la perspectiva d'obrir, dos mesos després, una sala d'exposicions al soterrani.

Donem un cop d'ull al relat d'una dècada

Del que havia estat una de les clíniques més importants del municipi, que havia vist néixer dues generacions de badalonins, al bell mig de la ciutat, se n'heretava el nom i, un cop enderrocat el centre sanitari, l'espai on irrompia un edifici de caràcter singular. El disseny del nou espai, de 3.500 m2 era de l'arquitecte Elías Torres. El nom d'El Carme, vinculat a l'atenció sanitària, es mantindria viu amb la construcció d'un centre sociosanitari a Montigalà, l'any 2003.

EL CARME FOTO CENTRE SANITARI
EL CARME FOTO ANTIGA 2

Durant set anys, l'antic centre del carrer de Francesc Layret restaria tancat amb tots els seus records a dins, fins a la seva demolició el 2010. Un any abans, l'alcalde socialista Jordi Serra anunciava la construcció d'un centre cívic i cultural, després d'una inversió de gairebé 7 milions d'euros i 300.000 previstos de manteniment anual. L'inauguraria, l'any 2013, l'alcalde del Partit Popular Xavier Garcia Albiol.

AMB (2013)

Amb l'obertura del Centre Cultural El Carme, el Departament de Turisme va traslladar-s'hi des de les dependències de La Plana. La gestió de l'edifici passaria, per conveni, a mans de la Universitat de Barcelona, que ha estat realitzant cursos d'idiomes i classes per a persones més grans de 55 anys. Una dècada després, la UB ha deixat la gestió en mans del consistori. En el seu moment, la universitat va anunciar la voluntat d'implantar un grau de filologia hispànica, però la proposta no va arribar a quallar.

Centre cultural El Carme aules 2
Centre cultural El Carme detall interior

Les entitats del districte primer van manifestar la voluntat de formar part del nou espai cultural en els seus inicis. Però, finalment, i més enllà de la formació acadèmica, la Cultura - en majúscules - es va limitar a la creació de la sala d'exposicions Josep Uclés al soterrani de l'edifici i a l'ús d'alguns dels espais per a activitats com els seminaris per a professionals del Festival Internacional de Curtmetratges Filmets.

El futur del centre cultural d'El Carme s'ha d'acabar de perfilar en el moment en què l'ajuntament decideixi com gestionar-lo. Continuaran, però, els cursos universitaris per a adults i la sala d'estudis, que ha estat un èxit. Fins al moment també ha estat seu de formacions del centre de normalització lingüística i de cursos per a entrenadors personals.

Centre cultural El Carme vista Centre Badalona

De manera temporal, també allotja la secció infantil de la Biblioteca de Can Casacuberta i el Batxillerat de l'Institut La Riera.

La primera dècada d'El Carme deixarà pel record el testimoni del malson de la covid i que, sens dubte, li ha proporcionat els moments més concorreguts. Els de les cues dels professionals sanitaris i de la ciutadania en general per a les vacunes contra el virus.