Albiol presenta el pressupost del 2024 amb un increment del 17%, “el major de la història de la ciutat”

Albiol presenta el pressupost del 2024 amb un increment del 17%, “el major de la història de la ciutat”
Raquel Moreno / Mar Martínez
21/11/2023 - 16:11

Badalona - El pressupost municipal de l'Ajuntament de Badalona per l'any 2024 és de gairebé 223,6 M€. Creix un 17 % respecte al pressupost d'enguany. L'alcalde Xavier Garcia Albiol ha dit que es tracta de l'increment més gran en un pressupost en la història de la ciutat. Els detalls s'han donat a conèixer aquest dimarts en roda de premsa.

Els comptes de 2024 destinaran 76 milions d'euros a Recursos Humans, 44 milions a Via Pública i 20 milions a Hisenda. Són les àrees amb més diners de l'administració local. Seguretat, Esports i Joventut, són aquelles que han vist una pujada percentual més important: del 83 % en seguretat, de 79% més en Esports i del 31 % en Joventut.

En relació amb els 32 milions d'euros de més, segons el govern, el pressupost ha augmentat en 1 any el mateix que en els darrers sis. I no només ha presumit d'això. Albiol també ha posat en relleu que serà el primer cop en anys que el pressupost municipal entrarà en vigor l'1 de gener.

Segons el govern, l'ampliació pressupostària arriba per diferents vies d'entre les quals els impostos directes i indirectes, que suposen cinc milions, catorze més que el govern espera rebre de l'Estat, dos més de la Diputació, dos més d'ingressos patrimonials, o també l'amortització del deute, entre altres fonts. El pressupost es durà a aprovació al ple municipal que se celebrarà la setmana vinent i després s'obrirà un període d'al·legacions de dues setmanes. El govern ha aclarit que la suma d'avui no inclou les inversions noves per aquest mandat, que es posaran sobre la taula d'un ple al gener.

Més detalls del pressupost 2024

La partida de Recursos Humans, que compta amb la major dotació pressupostària, de més de 76 milions d'euros, augmenta en 14 milions. Un creixement que respon, segons el regidor d'Hisenda, Juan Fernández, als greus problemes d'organització que pateix avui dia l'Ajuntament. Això es tradueix, diu, en la cobertura de les 110 places vacants de la plantilla municipal, la creació de 14 noves places, la creació de l'estructura necessària per a la regidoria contra l'ocupació i l'actualització de la relació de llocs de treball, entre d'altres. En aquest sentit, Albiol ha anunciat que durant el primer trimestre de l'any vinent ja serà nomenat el nou gerent de l'Ajuntament, un procés que es va iniciar el 2019 amb la posada en marxa d'una comissió de modernització de l'administració local, i on es va posar en relleu la urgent necessitat de crear aquesta figura.

Pel que fa a la Seguretat, que augmenta en un 83%, destaca el nou contracte de vigilància dels edificis públics oficials, així com una dotació de més material per la Guàrdia Urbana de Badalona. A l'àrea d'Esports s'inclou un nou pla de beques per a esportistes badalonins amb un pressupost de 100.000 euros i una partida de promoció esportiva dotada amb 400.000 euros. També s'augmenten les subvencions a les entitats esportives que creix en 96.000 euros situant-la en 491.000 euros.

Una altra de les partides amb més dotació econòmica és Via Pública, que creix en un 16% i se situa en els més de 44 milions d'euros, amb el nou contracte de neteja dotat amb més de 6 milions d'euros. La partida de manteniment d'edificis municipals i les instal·lacions esportives creix també en un 10% i assoleix els més de 14 milions d'euros. Les polítiques socials creixen un 15% i compten amb una partida de més de 13 milions d'euros. Mentre cultura creix un 26%, educació ho fa només en un 8%.