Aliança contra la Pobresa Energètica denuncia que consistoris com el de Badalona no faciliten la vida de famílies vulnerables

Aliança contra la Pobresa Energètica denuncia que consistoris com el de Badalona no faciliten la vida de famílies vulnerables
Berta Soler / Núria Rodriguez
20/10/2023 - 22:22

Badalona - L'Aliança contra la Pobresa Energètica denuncia que diferents consistoris de l'Àrea Metropolitana, entre ells el de Badalona, impossibiliten la vida de les famílies que viuen en situació de vulnerabilitat. Així ho explicava Josep Babot, portaveu de l'entitat, al Badalona Matí. També ha reclamat a la Generalitat que reguli l'accés a ajudes socials per tal de disposar de recursos, independentment de l'indret on visquis.

Catalunya té una eina que permet que una família vulnerable que es troba ocupant un pis no hagi de viure amb la llum punxada. Gràcies a un conveni entre Endesa i la Generalitat signat l'any 2021, aquesta família té dret a un comptador de llum social. Des de l'Aliança contra la Pobresa denuncien que durant aquests dos anys s'hagin instal·lat menys de 50 comptadors a tot el país, mentre que asseguren que en el cas de l'aigua se n'han instal·lat més d'un miler. Amb tot, expliquen que existeix una dificultat afegida per obtenir aquest comptador. I és que els informes que es requereixen han de passar pels despatxos dels Ajuntaments, des d'on l'entitat alerta que la ideologia de cada govern municipal és, sovint, determinant. En Josep Babot, el portaveu de l'entitat, a l'entrevista del Badalona Matí:

Inclús posen bloquejos per l'empadronament, que és una de les condicions necessàries per poder optar a aquest comptador

En aquest sentit, exigeixen al departament de Drets Socials que s'impliqui a regular aquesta situació, per evitar així que els governs municipals tinguin poder de bloquejar o endarrerir l'accés a aquestes ajudes que, a banda, també ho dificulta, asseguren, tota la burocràcia que hi va associada. Amb tot, també els preocupa que famílies en aquesta delicada situació deixin de destinar diners en necessitats bàsiques com l'alimentació per poder pagar factures, sobretot de cara a l'hivern. És per aquest motiu que des d'Aliança treballen perquè la població que viu en situació de vulnerabilitat sigui conscient de tots els drets que són al seu abast i els conegui per poder exercir-los.

📻 Poden recuperar l'entrevista del Badalona Matí d'aquest divendres 20 d'octubre en aquest enllaç.