Alt risc d'incendi forestal per la calor extrema

Alt risc d'incendi forestal per la calor extrema
Laia Martínez
21/08/2023 - 12:23

Badalona - La calor extrema a Catalunya deixa rastre amb una trentena de comarques que es troben en alt risc d'incendi forestal. El Barcelonès, on s'inclou Badalona, es troba en el nivell 2 del Pla Alfa. De moment, no es tanca l'accés a parcs naturals d'aquesta zona, però sí que s'extrema la vigilància i control d'activitats de risc.

De fet, el Govern ha aprovat avui un seguit de mesures temporals extraordinàries fins aquest divendres. Tots aquells municipis inclosos en el mapa de perill d'incendi forestal del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que es troben en perill molt alt o extrem tenen prohibit encendre foc en espais oberts i a les àrees de descans o d'acampada, la crema de rostolls o, fins i tot, se suspenen les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva.

IMG_20230821_084917

Per la seva banda, Protecció Civil manté activada, des d'ahir nit, l'alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT), a causa de les altes temperatures d'aquests darrers dies. A més, fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc i, en cas de veure foc o fum a zones boscoses, demana a la ciutadania avisar ràpidament al telèfon d'emergències 112.

Badalona es troba al nivell 2 del Pla Alfa. Totes les ciutats dins d'aquest pla tenen regulades o suspeses la major part d'activitats que comportin risc d'incendi, com pirotècnia, castells de foc, barbacoes o cremar restes vegetals, si es fan a menys de 500 metres de terreny forestal.

foto 1

En les comarques que sí que s'ha restringit l'accés als parcs naturals com el Garraf, el Montsant o la Baronia de Rialb, s'ha pres la decisió per dues raons. Per una banda, reduir els incendis d'origen antròpic, és a dir, causats per l'activitat humana, i també evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona on es declari un incendi forestal. A la nostra ciutat, la temperatura pot arribar a una màxima de 34ºC aquesta setmana.

També s'han registrat mínimes inusualment altes al Museu de Badalona (27,7ºC) i a altres zones de Catalunya com al Raval de Barcelona (27,8ºC), al parc natural del Garraf (28,1ºC) i al Santuari de Queralt de Berga (26,7ºC).