110 dies d'espera per accedir a un estudi del son a Catalunya

110 dies d'espera per accedir a un estudi del son a Catalunya
Laia Martínez / Núria Rodriguez
05/02/2024 - 16:31

Badalona - De les 2 milions de persones que pateixen apnees de son a Espanya, només 700.000 estan diagnosticades i, d'aquestes, tan sols el 25% segueix un tractament. Així ho constata la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica. A Catalunya, hi ha una mitjana de 110 dies d'espera per mirar d'accedir a un estudi del son, segons les darreres dades de CatSalut.

L'apnea obstructiva del son és una pausa respiratòria d'uns segons de durada, que es va repetint mentre la persona dorm. Des de Badalona Serveis Assistencials expliquen que és una patologia infradiagnosticada, perquè és un fenomen que és difícil de ser observat i que, si la persona se n'adona, li resta importància. Es considera que una persona pateix d'apnea quan en supera les 5 per hora i, si en fa més de 30, es considerarà de caràcter greu. A llarg termini, avisen que és un factor de risc cardiovascular.

A llarg termini propicia un risc cardiovascular més elevat

  • El pneumòleg de BSA Dan Sánchez ho ha explicat al Badalona Matí de Ràdio Ciutat.

BSA està renovant circuits i posant en marxa nous sistemes per intentar que la llista d'espera no vagi a més. La prova que realitzen actualment és la poligrafia respiratòria, que és un dispositiu amb sensors que els pacients es col·loquen abans d'anar a dormir a casa seva. L'endemà, els professionals fan una interpretació del registre i expliquen al pacient els resultats. Entre els consells que donen, apunten que cal evitar dormir boca amunt o anar a dormir dues hores després d'haver sopat. Un dels tractaments, per exemple, és l'ús de la màquina CPAP.

No fumar o perdre pes serveix per a tothom. Després hi ha la CPAP

També existeix l'apnea del son pediàtrica, que es diagnostica quan l'infant en fa dues o tres durant la nit. Aquesta patologia afecta un de cada 20 menors. Des de Badalona Serveis Assistencials detallen que es pot observar quan el jove té un rendiment escolar baix, disminueix la seva activitat física o té canvis d'humor.