Aprovat definitivament el projecte d'expropiació de l'edifici Venus, que preveuen enderrocar el 2028

Aprovat definitivament el projecte d'expropiació de l'edifici Venus, que preveuen enderrocar el 2028
Berta Soler / Jordi Ribàs
18/04/2024 - 17:02

Departament Drets Socials - El Consorci de la Mina ha aprovat definitivament aquest dijous el pla d'expropiacions de l'edifici Venus. La previsió és que s'enderroqui el 2028, tot i que els veïns no s'ho acaben de creure. De moment, 31 famílies han acceptat indemnitzacions i 30 més seran reallotjades en pisos a Sant Adrià de Besòs a partir de l'estiu. En canvi, 38 veïns han presentat una reclamació patrimonial perquè no hi estan d'acord. Recordem que parlem d'un total de 240 famílies afectades.

WhatsApp Image 2024-04-18 at 13.52

Aquest projecte final incorpora nombroses millores respecte al darrer pla elaborat l'any 2009. D'una banda, l'augment del valor de les indemnitzacions, que s'apugen en uns 20.000 euros més aproximadament. D'altra banda, la Generalitat equipararà el valor dels pisos expropiats amb els nous, sense tenir en compte l'estat de conservació dels primers. També es garantirà allotjament per a totes les famílies vulnerables i s'augmentarà la indemnització per despeses de trasllat. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha assegurat que la setmana que ve començaran les converses amb les famílies afectades.

La portaveu de les famílies afectades del bloc Venus, Paqui Jiménez, es mostra escèptica davant la nova data d'enderrocament. Considera difícil que, abans del 2028, s'hagin pogut construir suficients nous habitatges per a poder reubicar a tots els veïns. A més, critica que encara no se'ls ha comunicat res de forma oficial.

El Consorci també recupera el pla de transformació de la zona elaborat l'any 2000 amb vuit actuacions, com per exemple la construcció de 70 pisos socials, una seu administrativa de la Generalitat, una escola o una plataforma de serveis per la gent gran. L'alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, ha explicat que l'objectiu és aconseguir la revitalització del barri.

Es tracta del projecte d'expropiació més important que s'ha fet a Catalunya i tindrà un import total de més de 19 milions d'euros.