Arrenca el Festival Internacional de Luthiers Guitarra Badalona

Arrenca el Festival Internacional de Luthiers Guitarra Badalona
Anna García / Laia Martínez
16/06/2023 - 21:05

Badalona - Badalona ha homenatjat aquest divendres el músic José Luis Romanillos, qui va morir el febrer de 2022, amb el Festival Internacional de Luthiers Guitarra Badalona. Ho ha fet amb una actuació al Decomanus del Museu de la ciutat. El cicle continuarà el cap de setmana amb un concert cada dia.

WhatsApp Image 2023-06-16 at 19.33.16

José Luis Romanillos va deixar un llegat musical i històric incalculable i de fet, està considerat com el millor constructor de guitarres de les darreres quatre dècades. Precisament per això, Antonio Manjón, director del festival i president de l'associació de guitarra de Badalona, assegura que és una figura clau i indispensable en el món de la guitarra.

A més, aquest divendres la Sala Uclés del Centre Cultural el Carme ha acollit la inauguració de l'exposició on reposen guitarres inspirades en el violer i investigador musical. Alguns dels seus exalumnes han seguit la seva estela i ara han construït unes guitarres inspirades en l'obra del seu mestre. Entre els lutiers, la californiana Mónica Esparza amb la guitarra 'La agradecida' o l'italià Paolo Coriani. 10 reconeguts lutiers d'arreu del món, deixebles de Romanillos, s'han reunit a la nostra ciutat per deixar exposades les seves creacions.

WhatsApp Image 2023-06-16 at 17.49.41

L'exposició ha permès mostrar diverses guitarres, un parell del mateix mestre, en una exposició conjunta i única, amb guitarres elaborades expressament per a l'ocasió. Paral·lelament, al llarg del cap de setmana s'han programat tres concerts de guitarra clàssica. L'acte inaugural va ser divendres en un escenari únic, entre les ruïnes de l'antiga Baetulo al Decomanus del Museu. L'encarregat d'obrir el cicle musical va ser el jove guitarrista mexicà Abel García Ayala, que ho va fer amb la guitarra «la Josefinita», inspirada en un dels instruments del luthier.