Arxivada la causa per emissions contaminants de la incineradora del Besòs

Arxivada la causa per emissions contaminants de la incineradora del Besòs
Sílvia Villarroel / Jordi Ribàs
07/05/2024 - 20:11

Sant Adrià de Besòs - El jutjat d'instrucció número 5 de Badalona ha arxivat doncs la causa amb què investigava si la incineradora del Besòs, ubicada entre Barcelona i Sant Adrià, feia emissions contaminants per sobre dels límits legals. La investigació conclou que no s'ha demostrat que l'empresa pública TERSA incompleixi els llindars legals.

En la seva resolució, segons ha avançat l'ACN, el jutjat considera que “no s'ha constatat que hagi incorregut en cap conducta penalment il·lícita”. Sobre si la incineradora va cremar residus per sota de la temperatura legalment establerta, afegeix que la planta ha estat sotmesa a inspeccions ambientals periòdiques per diverses entitats des del 2016, “sense que s'hagi observat contravenció normativa que permeti concloure la realització de fets constitutius de delicte”.

La resolució, però, no és ferma i, de fet, l'entitat denunciant, AIRENET, ja ha anunciat que recorrerà contra la decisió judicial. Silvina Frucella, portaveu d'AIRENET, afirma que els informes de la Guàrdia Civil eren sòlids i consideren que TERSA “ha mentit a la justícia i a tota la ciutadania”.

L'empresa pública al·lega que es confirma que sempre ha operat sota l'estricte compliment de la normativa ambiental vigent. Assegura també que la interlocutòria del jutjat reafirma els resultats de la resta d'investigacions i anàlisis pericials i conclou que la instal·lació no representa un risc ni per al medi ambient ni per a la salut de l'entorn. Així ho ha defensat la directora de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat de TERSA, Gemma Gargallo Guil:

Des de TERSA remarquen que des de l'inici d'aquesta investigació, la companyia ha cooperat plenament amb les autoritats proporcionant tota la informació i que continua mostrant un compromís ferm per operar sota els màxims estàndards d'eficiència i sostenibilitat ambiental.