Augmenta la pressió assistencial als CAPS per l'increment de virus respiratoris. Una tendència habitual en aquesta època

Augmenta la pressió assistencial als CAPS per l'increment de virus respiratoris. Una tendència habitual en aquesta època
Anna García de Albéniz
29/12/2023 - 12:29

Cap Morera-Pomar, Badalona - L'activitat als centres d'atenció primària a Catalunya ha crescut un 5,3% en els darrers set dies per l'increment de virus respiratoris. Tot i que hi ha certa pressió assistencial, els professionals sanitaris admeten que és una situació habitual en aquesta època de l'any i descarten parlar de saturació.

Segons les dades del Departament de Salut, la grip és la patologia més freqüent amb gairebé un 23% de casos, seguit dels refredats amb un 18%, la COVID-19 que representa un 15% i finalment els virus respiratoris sincicials, similars a una grip, amb un 13%. Malgrat això, el personal sanitari també ha detectat un augment de virus gastrointestinals. Marta Piró, cap clínica de l'Àrea Bàsica de Salut Morera-Pomar, apunta que són malalties comunes amb l'arribada del fred i el descens de les temperatures. Per això, diu, és un escenari similar que es troben tots els hiverns.

Des dels centres sanitaris reiteren la importància de prendre precaucions per evitar la propagació de virus, especialment en dates nadalenques on hi ha més trobades i interaccions socials. Piró destaca, d'una banda, el rentat de mans i de l'altra, l'ús de mascareta en el cas de simptomatologia. També assenyala que si hi ha malalts amb símptomes evidents és imprescindible que es quedin a casa per recuperar-se i que, per tant, s'anul·lin les reunions previstes. De fet, la Societat Espanyola de Medicina demana no fer-se petons per disminuir el nombre de casos.