Augmenten els trasplantaments de ronyó i pàncrees a l'Hospital Germans Trias i Pujol

Augmenten els trasplantaments de ronyó i pàncrees a l'Hospital Germans Trias i Pujol
Raquel Moreno Escudero
24/01/2024 - 13:25

Badalona - L'Hospital Germans Trias i Pujol té previst iniciar trasplantaments robòtics de ronyó i pàncrees aquest 2024. Serà possible, detallen, un cop trobin el pacient idoni per aplicar aquesta nova tècnica, que ja es fa a altres hospitals catalans. En els darrers dos anys han augmentat les cirurgies renals i pancreàtiques a Can Ruti i aquest darrer any s'han fet 106 trasplantaments de ronyó i 9 de pàncrees.

trasplantament 1

Des de la Unitat de Trasplantament Renal i Pancreàtic del Germans Trias asseguren que, a l'espera de la posada en marxa de les intervencions robòtiques, a dia d'avui els professionals se centren a instaurar unes pautes de tractament al màxim de personalitzades. El perfil de les persones receptores són majoritàriament pacients d'entre 30 i 50 anys amb diabetis tipus 1, i que tenen un dany renal associat a la malaltia. Pel que fa als donants post-mortem, són en gran part per accidents vasculars cerebrals, i els vius, persones sanes que fan un acte de generositat. Tot i que el nombre de donants vius no ha augmentat gaire, de 10 al 2022 a 12 el 2023, des del Germans Trias destaquen l'èxit dels trasplantaments.

Un ronyó de donant viu és excel·lent per la seva qualitat al que hem pogut estudiar amb antel·lació. A més, sovint té una comptabilitat de teixits amb el receptor molt superior al de donant cadavèric

Els professionals posen en valor l'elevada taxa de donació d'òrgans a l'Hospital Germans Trias i Pujol, ja sigui de donants vius o de cadàvers. De fet, el passat 2023 van rebre 44 donacions per a que els pacients en diàlisi poguessin recuperar una funció renal estable i guanyar en qualitat de vida. Aquest 2024 fins i tot, han comptat amb un donant que després de demanar l'eutanàsia, decidia donar els seus òrgans perquè altres pacients se'n beneficiessin.

Catalunya tanca el 2023 amb xifres rècord de donació i trasplantament d'òrgans. Més d'un miler de persones s'han beneficiat d'un òrgan en els gairebé 1.400 trasplantaments que es van fer l'any passat. I és que Catalunya té una de les taxes de trasplantaments més altes del món: 176 intervencions per cada milió d'habitants.