Augmenten els diagnòstics de càncer en menors de 50 anys: quines són les causes i què hi tenen a veure els virus

Augmenten els diagnòstics de càncer en menors de 50 anys: quines són les causes i què hi tenen a veure els virus
Judit Larios
04/02/2024 - 10:00

Badalona - Els diagnòstics de càncer en menors de 50 anys han augmentat en els darrers anys. Així ho alerta l'Institut Català d'Oncologia, que ho atribueix als mals hàbits de vida de la població i a un increment de tumors relacionats amb virus que no s'eliminen del cos. Aquesta dada s'ha compartit en el marc del Dia Mundial del Càncer, que es commemora avui.

Només en un 15% dels casos de càncer l'origen es troba en la genètica. En el 85% restant de diagnòstics, la causa són els hàbits perjudicials com el consum d'alcohol o tabac i el sedentarisme. El fet que l'estil de vida hagi empitjorat en els darrers anys explicaria, segons l'ICO, el creixent nombre de diagnòstics en pacients menors de 50 anys. Alhora, els investigadors han detectat que, en alguns casos, hi ha virus que no són eliminats del cos i que acaben desenvolupant tumors. El doctor de l'ICO Ricard Mesia ho ha explicat en una entrevista al Badalona 360º.

Tenim una pitjor relació amb el nostre ambient. Veiem un increment molt fort de tumors relacionats amb virus, sobretot amb el del papiloma i Epstein-Barr, que fins fa poc provocaven petites infeccions i ara estan provocant càncers.

Mentre la malaltia afecta cada vegada pacients més joves, l'Observatori del Càncer denuncia que les persones que la pateixen tenen un 34% més de probabilitats de perdre la feina respecte a la població en general. El motiu són les seqüeles tant físiques com psicològiques que deixa el càncer, que dificulten tornar a desenvolupar les tasques laborals amb normalitat.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, es preveu un increment del 38% dels casos d'aquesta malaltia a Europa el 2045. Els càncers més letals en aquesta zona del planeta per als homes són els de pulmó, els colorectals i els de pròstata, mentre que per a les dones són els de pit, pulmó i colorectals.