Avenç científic d'IrsiCaixa contra un dels càncers de mama més agressius, el triple negatiu

Avenç científic d'IrsiCaixa contra un dels càncers de mama més agressius, el triple negatiu
Mar Martínez
21/02/2024 - 21:17

Badalona - El triple negatiu és un tipus de càncer que no respon a tractaments clàssics de quimioteràpia. L'Institut de Recerca IrsiCaixa ha liderat un estudi que ha permès obtenir un ventall molt exhaustiu de dades d'una pacient durant cinc anys, de l'evolució del tumor, les seves mutacions, i la resposta del sistema immune en cada moment. És un estudi, expliquen, sense precedents que obre la porta a una possible vacuna.

IrsiCaixa interior laboratori
Un dels laboratoris d'IrsiCaixa. Imatge: Badalona Comunicació

Com si es tractés d'una persecució entre el ratolí i el gat, l'estudi d'IrsiCaixa revela el càncer com un enemic intel·ligent. La recerca, publicada a la revista Nature Communications, demostra que les cèl·lules cancerígenes presenten múltiples alteracions que els permeten burlar les defenses del propi cos i també els tractaments d'immunoteràpia. L'equip de recerca perseguia conèixer com el sistema immunitari lluita en cada moment de la malaltia i perquè pot arribar un moment en què no es capaç de vèncer-la, com va succeir amb la pacient estudiada.

Núria de la Iglesia, investigadora principal del grup de Neoantígens i Vacunes contra el Càncer d'IrsiCaixa

La investigació ha identificat quines són les proteïnes tumorals capaces d'estimular el sistema immunitari en cada etapa de la malaltia. Han trobat una mutació en un gen, el P53, que activa defenses contra el tumor i que podria ser la base per desenvolupar futures vacunes que s'haurien de combinar amb tractaments d'immunoteràpia.

L'Institut de Recerca IrsiCaixa, amb seu a l'hospital Germans Trias i Pujol, fa anys que treballa en la resposta immunològica davant virus com el VIH, la Covid i altres malalties infeccioses. Aquesta expertesa la pogut aplicar a l'estudi del càncer, donades les similituds que té a nivell immunològic amb algunes infeccions cròniques.