Badacordes, un projecte per democratitzar l'accés a la cultura en una escola d'alta complexitat

Badacordes, un projecte per democratitzar l'accés a la cultura en una escola d'alta complexitat
Anna García de Albéniz
30/11/2023 - 08:42

Escola Josep Boada, Sant Roc. Badalona - El Badacordes és un projecte pedagògic ja consolidat a l'escola Josep Boada que permet democratitzar l'accés a estudis musicals i fomentar la cohesió en un centre d'alta complexitat. La iniciativa va començar fa sis anys i alguns dels alumnes han continuat la seva formació al Conservatori Professional de Música de Badalona.

BADACORDES

El projecte permet als alumnes de quart i cinquè de primària aprendre a tocar un instrument de corda fregada en horari lectiu, al mateix centre ubicat al barri de Sant Roc. Una professora del Conservatori i un professor de l'Escola de Música Moderna especialitzats imparteixen les classes dos cops per setmana. El Badacordes representa la línia de sortida per als alumnes pel que fa a la formació musical. Tot i així, alguns han decidit seguir els seus estudis al Conservatori. En parla Pilar Pedro, directora del centre.

La iniciativa ha anat creixent amb el pas dels anys i l'oferta educativa s'ha ampliat. I es que el Badacordes també inclou sessions al migdia per alumnes de sisè i a les tardes s'han programat activitats extraescolars obertes a infants d'altres escoles del barri. De fet, en el curs actual el programa compta amb 80 estudiants en l'horari escolar i 50 a nivell extraescolar. Núria Rodríguez, coordinadora del projecte i professora del Conservatori, ens explica com és la dinàmica a classe.

Per a molts dels nens aquest és el primer contacte amb un instrument musical i es mostren satisfets de poder participar en el programa. Els infants apunten que la música és una eina que els permet evadir-se. Ens ho expliquen l'Armagand, la Guita i el Dean, alumnes de cinquè.

Els estudiants poden tocar amb públic a nivell intern a l'escola en dies assenyalats com ara per Nadal, Sant Jordi o Halloween. Malgrat això, a final de curs fan un concert al Teatre Zorrilla davant de les famílies per demostrar els coneixements adquirits a classe al llarg del curs.