Badalona Acull denuncia els retards per tramitar sol·licituds de permisos de residència i treball

Badalona Acull denuncia els retards per tramitar sol·licituds de permisos de residència i treball
Jordi Ribàs
01/04/2024 - 08:15

Badalona - L'increment de sol·licituds de permisos de residència i treball per a estrangers, que s'han triplicat des del 2016, ha provocat un coll d'ampolla. A Catalunya hi ha 5.500 expedients pendents amb esperes de més de set mesos. Una situació que denuncia Badalona Acull, així com altres entitats d'arreu del territori que ajuden els estrangers a regularitzar-se.

Un dels motius dels retards és l'increment de sol·licituds de permisos. El 2023 se'n van presentar 34.674, de les quals s'han resolt 29.170. En el cas dels estrangers ja residents, els tràmits acostumen a resoldre's dins del termini reglamentari, que és de tres mesos. No ha estat el cas de les 4.500 autoritzacions inicials que s'han tramitat en una mitjana de 226 dies, més del doble del límit legal. Des de la Generalitat atribueixen la problemàtica al fet que el Govern no té accés a la plataforma informàtica estatal de gestió d'expedients i, per tant, els tècnics han de destinar molt de temps a transcriure les dades a mà.

Les entitats que acompanyen els estrangers corroboren aquest problema, però afegeixen que la burocràcia és excessivament complexa i reclamen que se simplifiqui tot el procés per evitar que s'eternitzin. Una demora que denuncia Ferran Moreno, membre de la plataforma 'Badalona Acull', qui apunta que la situació ha fet proliferar negocis de despatxos d'advocats, ja que ells sí que compten amb la plataforma informàtica estatal anomenada MERCURIO.

Organitzacions com la Federació d'Entitats Llatinoamericanes de Catalunya remarquen que la situació s'ha agreujat des de l'esclat de la pandèmia. Javier Bonomi, president de la federació, reclama que el procés hauria de ser més fàcil, com ho pot ser la renovació del DNI, i recorda que darrere dels tràmits “hi ha persones i famílies” que ho passen malament.