Badalona, entre les 35 ciutats catalanes que retarden l'empadronament a migrants, segons CCOO

Badalona, entre les 35 ciutats catalanes que retarden l'empadronament a migrants, segons CCOO
Laia Martínez / Aina Martí (ACN)
06/02/2024 - 17:44

Badalona - Badalona és un dels 35 municipis catalans que, segons Comissions Obreres, retarden l'empadronament a migrants. El sindicat reclama una reforma de la normativa per reduir de tres a un mes els tràmits i que, des del moment que presenten la sol·licitud, tinguin accés a sanitat i educació. Ho han explicat en roda de premsa aquest dimarts durant la presentació del balanç de les xarxes del Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (CITE).

Comissions Obreres denuncia que el problema comença quan els migrants arriben als ajuntaments a empadronar-se i els demanen un contracte de lloguer, en comptes d'explicar-los quines opcions tenen. L'empadronament és un requisit per demostrar el temps de residència quan es fa el tràmit per arrelament al cap de 2 o 3 anys de ser al país. És per això, afegeix el sindicat, que cal reduir el temps de gestió perquè tampoc afecti a l'escolarització o el dret a la sanitat.

Tinguin accés garantit a tot el dret de ciutadania

Javier Pacheco és el secretari general de CCOO a Catalunya

El sindicat reclama que una oferta de treball sigui suficient per avalar l'expedient d'una persona migrant. I és que, denuncia Pacheco, la manca de recursos de les oficines d'estrangeria provoca un col·lapse burocràtic que juga en contra dels migrants. Amb tot, el balanç anual de les xarxes del CITE ha revelat que 8 de cada 10 estrangers atesos treballen sense contracte. Insisteixen que regularitzar aquesta situació és urgent i necessari.