Badalona és la ciutat on més expedients sancionadors s'han obert a grans tenidors per no oferir lloguer social

Badalona és la ciutat on més expedients sancionadors s'han obert a grans tenidors per no oferir lloguer social
Judit Larios
23/02/2024 - 20:17

Badalona - L'Agència Catalana de Consum ha obert 110 expedients a grans tenidors a Badalona per no oferir lloguer social a famílies vulnerables des de febrer de 2020. De fet, és la ciutat on més actuacions sancionadores s'han dut a terme, seguida de l'Hospitalet, on se'n registren una vuitantena, Sabadell (66) i Terrassa (64).

Consum ha sancionat amb 6,07 milions d'euros a 79 grans tenidors, tot i que dues empreses acumulen gairebé la meitat de les multes. Se les castiga per casos en què no van oferir lloguer social abans d'iniciar el desnonament dels inquilins, en contra del que recull la llei d'emergència habitacional. La penalització milionària surt de 246 expedients resolts, dels més de 1.200 oberts en els últims quatre anys. Com a mesura dissuasiva, Consum publicarà els noms dels grans tenidors i les sancions imposades per no complir amb la normativa sempre que la sentència administrativa sigui ferma. L'objectiu és que la combinació de les dues mesures es converteixi en un incentiu per al compliment de la regulació.

Els grans tenidors que concentren més processos engegats per presumptes vulneracions de la normativa són Divarian Propiedad, amb 423, i Promotoria Coliseum Real Estate, amb 221. Consum ha d'avaluar encara si aquests expedients, que continuen oberts, deriven o no en una penalització econòmica. L'activitat inspectora de l'agència s'ha multiplicat per 8 l'últim any després d'engegar el Programa de reforç per vetllar pel compliment de la llei d'emergència habitacional.