El 2025 s'estrenarà una nova figura a la ciutat: el Bou de Mar de Badalona

El 2025 s'estrenarà una nova figura a la ciutat: el Bou de Mar de Badalona
Laia Martínez / Núria Rodríguez
17/11/2023 - 16:07

Badalona - El 'Bou de Mar de Badalona' serà una nova figura, que ja forma part del bestiari popular en gran part del territori català, que es preveu que s'estreni a l'abril de 2025, coincidint amb el 25è aniversari de la Festa Medieval de Badalona. L'està gestant una nova entitat, l'Associació del Bou de Mar de Badalona. Aquest mes de gener, l'entitat té una visita amb el solsonenc Pau Reig, un jove de 26 anys que és un dels constructors d'imatgeria més destacats actualment a la Catalunya Central. Si tot va bé, es preveu que la figura es comenci a construir de cara a l'octubre o novembre del 2024.

El badaloní Antoni Amela, un dels membres que està darrere d'aquest projecte, ha estat entrevistat al Badalona Matí.

La construcció ens la farà el Pau Reig. Hem vist feines d'ell molt maques

Amela explica que el constructor també serà qui dissenyarà la vestimenta, d'estil mariner, on predominaran els colors blanc i blau, propis de la bandera de Badalona. En tindrà més d'una, per diferenciar-lo quan participi en el corpus, d'altres festes, com el correfoc. De fet, aquesta figura obria antigament les processons.

Era la figura principal que obria la processó de Corpus

I és que la idea d'impulsar la figura del 'Bou de Mar' a la nostra ciutat sorgeix per diversos motius, entre els quals perquè era una tècnica de pesca utilitzada al litoral durant els segles XVII al XX i perquè era la manera de remolcar la barca a la costa.

Aquest bou, que pesarà uns 80 kg, serà portat per dues persones, que s'aniran repartint entre les 6 o 8 destinades a portar la figura. Ara mateix, apunta Amela, la colla la conformen 14 membres, però obren la porta a que s'apunti més gent. Encara, diuen, els cal feina a fer com què l'Esbart Sant Jordi elabori un ball personalitzat pel bou, o bé buscar més finançament.