Badalona no sancionarà als vehicles que incompleixin la normativa de la ZBE fins al 2027

Badalona no sancionarà als vehicles que incompleixin la normativa de la ZBE fins al 2027
Àlex Sisó
18/09/2023 - 20:48

Badalona - Badalona no sancionarà als vehicles que incompleixin la normativa de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) fins al 2027, encara que la data oficial en què s'aplicarà la ZBE a la ciutat és l'1 de gener de 2024. Una moratòria, de tres anys, que es portarà a aprovació al ple la setmana vinent.

L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha explicat que la decisió s'ha pres pensant en tots els veïns de la ciutat, ja que no se'ls pot castigar, diu, amb canviar-se el vehicle enmig d'un context d'inflació. Segons l'Ajuntament, les restriccions per circular per les Zones de Baixes Emissions poden arribar a afectar el 50% dels vehicles que hi ha a la ciutat en episodis d'alta contaminació. Per aquest motiu, l'alcalde ha reiterat que Badalona no multarà als veïns pel fet de tenir un cotxe antic perquè creu que seria poc solidari amb aquells que no tenen diners per comprar-se un de nou.

Una decisió que la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha criticat a través de la xarxa social 'X'. Ribera ha dit que 'l'alcalde popular celebra la setmana de la mobilitat europea reconeixent que no pensa fer res pel transport públic a la seva ciutat ni per la mobilitat no motoritzada.' Critica que Albiol no hagi fet esment als diners rebuts destinats a la Zona de Baixes Emissions i el transport públic.

Recordem que el febrer de 2022 es va saber que Badalona rebria 2 milions d'euros dels fons Next Generation que es destinarien a la posada en marxa del ZBE al Progrés, la urbanització de l'entorn de l'intercanviador de Can Ruti i la millora per a l'eficiència de la xarxa de transport públic.

Per la seva banda, Albiol assegura que el seu govern manté el compromís de millorar la qualitat de l'aire, la sostenibilitat i la salut de les persones. Afegeix, però, que abans de demanar els esforços a la ciutadania, són les administracions les que han de fer passes reals en la millora del transport públic amb el perllongament de la línia 1 del metro, l'ampliació de la xarxa de tramvia que faciliti la mobilitat de barris com la Mora i el Progrés, així com la renovació de les línies de busos.

Des de l'executiu local expliquen que Badalona encara es troba dins el termini per acabar d'instal·lar la senyalització i les prop de quaranta càmeres que controlaran la ZBE a la ciutat. Un procés que confien tenir enllestit l'1 de gener de 2024. Recordem que Badalona ja va aprovar el 2022 una moratòria d'un any l'aplicació de la Zona de Baixes Emissions. Es va fer a través d'una moció al ple amb els vots favorables del PP, PSC i l'abstenció d'ERC.