La Generalitat envia a Madrid la llista dels 140 municipis de mercat residencial de lloguer tensionat, entre ells Badalona

La Generalitat envia a Madrid la llista dels 140 municipis de mercat residencial de lloguer tensionat, entre ells Badalona
Berta Soler Mercader
23/08/2023 - 12:34

Badalona - Badalona, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramanet, entre els 140 municipis de la llista d'àrees tenses de lloguer que la Generalitat ha enviat a l'Estat. El Govern català demana aplicar els límits als lloguers tan aviat com es pugui per tal de poder garantir, diuen, el dret a l'habitatge.

En les àrees declarades tenses, com bona part del Barcelonès Nord, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer acord vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d'actualització anual. A més, l'executiu català ha aprofitat per rebaixar de «més de 10» a «5 o més» el nombre d'immobles de propietat que marquen per llei qui és un gran tenidor. En aquest sentit, quan es tracti d'un gran tenidor, el lloguer no podrà ser superior a l'Índex de referència del preu de lloguer.

IMG_20230821_084854

La Llei estatal pel dret a l'habitatge preveu que, un cop comunicada la llista a Madrid, el Ministeri ha de publicar una resolució que reculli els 140 municipis com a zones de mercat residencial tensionat. La vigència d'aquesta declaració serà de tres anys i es podrà prorrogar per anualitats seguint el mateix procediment.

Des del departament de Territori asseguren que Catalunya ha posat l'accelerador per garantir el dret d'habitatge en un moment en què es viu en situació d'emergència pels preus desorbitats dels lloguers. En els 140 municipis declarats com a àrees tensionades hi resideixen 6,2 milions de persones, un 80% de la població catalana.