Badalona suspèn l'atorgament de llicències de pisos turístics

Badalona suspèn l'atorgament de llicències de pisos turístics
Emma Teixidó/ Raquel Moreno/ Judit Larios
06/02/2024 - 00:15

Badalona - L'Ajuntament de Badalona no atorgarà llicències de pisos turístics durant 1 any. Així s'ha aprovat per unanimitat al ple ordinari d'aquest mes de febrer després que la Generalitat traspassés aquestes competències al consistori. Durant aquest període, el govern municipal es compromet a fer un anàlisi del turisme a Badalona per definir futures mesures. L'oposició reclama que es reforcin les inspeccions dels pisos turístics de la ciutat i es sancionin aquells que se salten la normativa.

L'objectiu d'aquesta suspensió és evitar, segons ha explicat el govern, un allau de sol·licituds d'apartaments turístics després de la suspensió de llicències a Santa Coloma de Gramenet o de l'enduriment de la normativa a Barcelona. Des d'ERC han expressat la seva preocupació per la creixent proliferació d'allotjaments turístic en plataformes digitals com Airbnb, que estan fora del marc normatiu municipal. A més, proposen que el govern destini una part de l'augment de la plantilla de l'Ajuntament a tasques d'inspecció, regularització i sanció d'aquells habitatges que no compleixin amb la normativa.

Unes inspeccions i sancions que també consideren necessàries des del PSC i Badalona En Comú Podem. Guanyem celebra també la suspensió però reclama a l'executiu que convoqui urgentment el Consell Municipal de l'Habitatge per tractar, diu, tant la regulació dels pisos turístics al municipi com la problemàtica habitacional que pateix Badalona. El regidor de l'Àrea d'Urbanisme, Daniel Gràcia, però, ha volgut diferenciar la suspensió de les llicències de pisos turístics del mercat de lloguer a la ciutat, condicionat, lamenta, per la nova Llei d'Habitatge.

Recordem que el nou decret llei de la Generalitat estableix Badalona com un dels municipis on l'habitatge d'ús turístic estaria subjecte al règim de llicència urbanística. És per això que davant la implantació d'una nova taxa, el govern local aprofita aquesta suspensió de llicències per analitzar una nova normativa d'àmbit local que actualitzi l'ordenança municipal vigent des de 2015 i per la que s'han concedit 200 llicències. La suspensió també preveu estudiar les mesures més oportunes per fer possible l'activitat turística i la convivència veïnal, alhora de prioritzar l'habitatge destinat a la residència habitual.