Badalona té 668 cobertes amb fibrociment

Badalona té 668 cobertes amb fibrociment
Àlex Sisó
30/04/2024 - 21:41

Badalona - Badalona és el municipi del Barcelonès Nord amb més cobertes de fibrociment, en té 668. La majoria es concentren als polígons industrials de Can Ribó i les Guixeras. Així ho evidencia el Cens de Cobertes amb Fibrociment presentat aquesta setmana per la Generalitat, que comptabilitza 122.460 teulades amb amiant al conjunt de Catalunya. Un material que té efectes nocius per la salut i que el govern català vol erradicar abans del 2032, l'objectiu fixat per la Unió Europea.

Diseño sin título (2)

Amb 668 cobertes, la nostra ciutat és la que té més teulades de fibrociment a la comarca. La segueixen Santa Coloma de Gramenet amb 233 i Sant Adrià de Besòs amb 184. A la cua es troben Montgat i Tiana, amb 60 i 46 cobertes respectivament. El mapa ha estat elaborat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i permet als municipis rastrejar allà on hi ha presència d'aquest material, la instal·lació del qual es va prohibir l'any 2001, i accelerar la seva eliminació en un termini de 8 anys, mitjançant el Pla Nacional aprovat l'any passat pel govern català.

Un calendari que el President de la FEB-Pimec, Josep Maria Puente, veu difícil que es compleixi. Considera que primer cal una planificació i que l'estat aporti subvencions perquè els costos derivats de la retirada siguin assumibles per les empreses. I és que treure el fibrociment, adverteix, no és fàcil ni barat.

Josep Maria Puente, President de FEB-Pimec al BDN360

Per abordar la retirada de l'amiant, aquesta darrera legislatura l'executiu català ha combinat dues línies de finançament. D'una banda, un ajut a la retirada per als ciutadans i empreses que l'any passat va estar dotada amb 18 milions d'euros, i de l'altra, una línia de 32 milions en una convocatòria específica de substitució de l'amiant per plaques fotovoltaiques.