Badalona, tercera ciutat també en migració de la ciutat al camp

Badalona, tercera ciutat també en migració de la ciutat al camp
Anna García de Albéniz
03/04/2024 - 17:44

Badalona - L'any 2022 1224 habitants de Badalona van deixar la ciutat i es van traslladar a municipis no urbans. Aquestes són dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya, que reflecteixen una tendència que es replica en d'altres punts del territori català. I es que gairebé 13.600 residents de grans ciutats van marxar a àrees anomenades semi-denses i rurals, principalment del Maresme, el Garraf, el Vallès Oriental i el Baix Penedès.

Barcelona és el municipi amb més sortides cap a la resta del territori amb unes 10.000 persones menys, seguida de l'Hospitalet de Llobregat amb 1500. Per tant, doncs, Badalona és la tercera ciutat de Catalunya que presenta aquest model. Generalment, les poblacions d'entre 5.000 i 50.000 habitants han estat les principals receptores. Aquest nou paradigma s'ha incrementat en els darrers anys. De fet així ho constata un estudi de l'Institut Metròpoli del 2021. Segons les estimacions dels autors d'aquest informe, és una tònica que va a l'alça perquè preveuen que unes 70.000 persones marxaran de les grans metròpolis en els propers cinc anys.

Sergio Porcel és autor de l'estudi i cap de l'àrea de cohesió social i urbana de l'Institut Metropoli.

La previsió de sortides de la gran ciutat és elevada. A banda, més de 250.000 persones, si poguessin, farien aquest canvi.

Aquesta sortida dels residents de grans ciutats resulta insignificant per als municipis donada la seva densitat de població però la incidència en les àrees rurals és més destacada. Ara, asseguren, cal analitzar quin impacte social pot tenir aquest fenomen en diversos àmbits així com també els futurs riscos. L'informe conclou que aquest flux de persones està protagonitzat, generalment, per famílies joves que busquen millorar l'habitatge i l'entorn residencial.

Badalona consolida el seu creixement

Tot i ser la tercera ciutat on més persones van traslladar-se a l'àmbit rural, Badalona va assolir el passat 2023 els 225.957 habitants. Un augment que constata la seva tendència creixent i que va permetre a la ciutat superar a Terrassa, recuperant el seu lloc com a tercera ciutat més poblada de Catalunya.