Badalona tindrà un Barnahus, la unitat d'atenció a menors víctimes de violència sexual

Badalona tindrà un Barnahus, la unitat d'atenció a menors víctimes de violència sexual
ACN
29/03/2023 - 10:15

Badalona - El Govern instal·larà Barnahus a sis punts de l'entorn metropolità, a Vilanova i la Geltrú, Lleida, Tortosa, la Seu d'Urgell, Manresa i Girona. Els serveis estaran en funcionament durant la tardor del 2023 en espais ja existents amb l'ajuda d'entitats, i a partir del 2024 es faran les noves construccions. Se seguirà així el model de l'únic Barnahus en funcionament ara mateix, el de Tarragona, que va començar a operar el 2020. Aquest dimecres, justament, s'inaugura el nou equipament. En total seran 12 serveis més, almenys un per vegueria. En el cas de l'àmbit metropolità, els espais estaran a Barcelona, Badalona, Terrassa, Granollers, Mataró i el Prat de Llobregat.

Els Barnahus són unitats integrades d'atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual. Es tracta d'un projecte inspirat en el model islandès. El centre té l'aspecte d'una llar perquè els infants i les famílies se sentin segurs. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i altres professionals que s'hi desplacen o que s'hi connecten per videoconferència. L'objectiu és concentrar tots els recursos en un sol centre i que la víctima i la seva família no hagin de recórrer a les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, centre mèdic, servei d'infància, entre d'altres.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha constatat en declaracions a Catalunya Ràdio que el servei de Tarragona ha permès “aixecar la catifa” a la zona. “L'existència d'aquest recurs està permetent entrar en una realitat amagada”, ha explicat.