Badamonia, un dimoni ideat per alumnes amb l'ajuda de la Intel·ligència Artificial

Badamonia, un dimoni ideat per alumnes amb l'ajuda de la Intel·ligència Artificial
Laura Valverde | Berta Soler
03/05/2024 - 08:30

Port de Badalona - “Badamonia”, és el nom del dimoni que han creat més de 500 alumnes del Col·legi Badalonès mitjançant la intel·ligència artificial. Aquest experiment tecnològic, que s'ha presentat el matí d'aquest dijous, és el fruit d'un projecte promogut per la Fundació Èpica La Fura dels Baus, el Centre de Visió per Computador de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Port de Badalona, que s'ha convertit en una exposició. L'objectiu és reflexionar sobre els límits ètics de la IA amb alumnes de secundària, l'ESO i Batxillerat.

A la mostra s'hi exposen un total de 595 dibuixos, creats pels alumnes del Col·legi Badalonès, a més de les propostes generades per intel·ligència artificial. I és que els dibuixos han permès entrenar un model d'IA que, posteriorment, ha creat altres dibuixos que representen l'essència de les creacions inicials dels alumnes. El disseny guanyador, fruit de la col·laboració entre la creativitat dels infants i la intel·ligència artificial, és un dels candidats del concurs Crema'l Tu de l'Ajuntament de Badalona.

L'equip d'experts del Centre de Visió per Computador ha explicat als alumnes les implicacions ètiques i socials de l'ús i la creació mitjançant la intel·ligència artificial. A més, asseguren que el projecte els ha permès investigar altres qüestions que encara no s'han abordat des del centre com qui hauria de tenir l'autoria d'aquesta creació col·lectiva.

La directora del Col·legi Badalonès, Ani Dunjó, assegura que aquest projecte ha servit per conscienciar a l'alumnat de l'ús correcte de la intel·ligència artificial. Una eina, cada vegada més utilitzada a l'àmbit escolar.

Des de la Fundació Èpica La Fura dels Baus expliquen que treballar amb la intel·ligència artificial els ha obert altres vies d'investigació per a futurs projectes. De fet, actualment treballen en un estudi sobre la possibilitat de les IA de patir problemes de salut mental.