La Marató de Donants de Sang de Catalunya arrenca aquest dijous amb el lema 'Fer-ho entre tots és molt nostre'

La Marató de Donants de Sang de Catalunya arrenca aquest dijous amb el lema 'Fer-ho entre tots és molt nostre'
Laia Martínez / Marta Vidal (ACN)
09/01/2024 - 16:55

Badalona - Aquest dijous es dona el tret de sortida a la Marató de Donants de Sang de Catalunya, que s'allargarà fins al divendres 19 de gener, amb una doble campanya de donació de sang i plasma. Sota el lema “Fer-ho entre tots és molt nostre”, enguany es proposen arribar a les 10.000 donacions que es facin als principals hospitals i a més d'una setantena de col·lectes repartides arreu del territori, com a Badalona. La campanya s'ha presentat aquest dimarts a l'Ajuntament de Barcelona.

CAMPANYA SANG
Cartell de la campanya de donació de sang 2024

Al llarg d'aquesta setmana es volen remuntar les donacions i restablir les reserves de sang que han disminuït durant les vacances de Nadal d'aquest 2023. Un any, a més, on hi ha hagut una davallada de donacions arreu del territori i, en especial, a la província de Barcelona, segons dades del Banc de Sang. Concretament, a Catalunya n'hi ha hagut 5.817 menys, respecte al 2022. S'estima que per aquest any, 70.000 persones necessitaran alguna transfusió, plasma o plaquetes i, per donar-hi resposta, des del Banc de Sang i Teixits auguren que caldran més de 260.000 donacions durant aquest 2024 per cobrir tota la demanda.

Anna Millán és la directora general del Banc de Sang i Teixits

Per altra banda, el repunt de contagis de virus respiratoris afecta negativament les donacions, perquè les persones contagiades no poden donar sang. Per això, des del Banc de Sang insisteixen que la resta de ciutadans facin el pas per assegurar que la demanda quedi coberta.

Anna Millán és la directora general del Banc de Sang i Teixits

Una novetat de l'edició d'aquest any és que el dilluns 22 de gener s'inaugurarà el primer Pilar Casteller Digital de Catalunya, que s'ubicarà virtualment al centre de les quatre capitals catalanes. Un monument que es podrà escanejar amb el mòbil i s'anirà tenyint de vermell quan augmentin les donacions. La iniciativa, però, estarà disponible fins al 14 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Sang, quan es preveu que s'arribi a la fita prevista de 130.000 donacions.

Qui pot donar sang:

Podran donar sang aquelles persones que tinguin entre 18 i 70 anys, que pesin més de 50 quilos i, en cas de ser dona, no estiguin embarassades.

DONACIONS BADALONA
Properes donacions de sang a Badalona | Font: https://donarsang.gencat.cat/