Bomba d'infusió d'insulina: una revolució tecnològica que no arriba a tots els pacients amb diabetis tipus 1

Bomba d'infusió d'insulina: una revolució tecnològica que no arriba a tots els pacients amb diabetis tipus 1
Laia Martínez | Carles Tornero
15/01/2025 - 17:54

Badalona - La Federació Espanyola de Diabetis reclama que s'universalitzi la bomba d'infusió d'insulina, que arriba de forma desigual arreu del territori espanyol. És un avenç tecnològic que no és nou, però que ara s'ha actualitzat amb l'ús dels sensors que mesuren els nivells de glucosa en temps real.

És un sistema que redueix la càrrega mental dels pacients, que ja no han d'estar tan pendents dels controls constants de glucèmia. Malgrat els seus beneficis, l'accés a aquestes bombes no és equitatiu a Espanya. L'endocrinòloga Berta Soldevila, de l'Hospital Germans Trias i Pujol, explica que el principal motiu és perquè 'es requereix un coneixement de l'equip multidisciplinari que porten aquests pacients i professionals que puguin prescriure i controlar'.

Des de l'HGTP les podem prescriure i tenim alguns pacients

De fet, l'Hospital Germans Trias i Pujol disposa d'equips mèdics que poden prescriure l'ús d'aquest dispositiu en alguns pacients.

BEGUDA ENSUCRADA

Paral·lelament, un estudi publicat a la revista Nature Medicine aquest gener associa el consum de begudes ensucrades amb un augment de persones amb diabetis tipus 2. La Mariona Martín, dietista i nutricionista del mateix hospital, alerta que aquest consum també està relacionat amb altres patologies, com infarts o ictus.

A nivell mundial, s'ha vist un increment d'aquest consum de begudes

Per reduir l'impacte que causen aquestes begudes, Martín proposa més educació sobre els riscos i reduir-ne la publicitat. Posa com exemple que es posin en marxa 'polítiques econòmiques com de màrqueting, com explicar molt bé l'etiquetatge, també en educació, per saber realment què estàs prenent, i si podem reformular a través de la indústria, millor'.

Segons l'experta, es preveu que la diabetis tipus 2, sovint vinculada al sobrepès, augmenti un 40% d'aquí al 2045, a conseqüència de l'actual hàbit alimentari i una vida sedentària.