BSA engega un projecte amb realitat virtual per fomentar l'estimulació cognitiva al Centre Sociocsanitari del Carme

BSA engega un projecte amb realitat virtual per fomentar l'estimulació cognitiva al Centre Sociocsanitari del Carme
Anna García de Albéniz / Raquel Moreno
12/12/2023 - 13:32

Centre Sociosanitari El Carme, Badalona - Badalona Serveis Assistencials ha impulsat un projecte que, mitjançant l'aplicació de noves tecnologies com la realitat virtual, permet exercitar la memòria i l'atenció en pacients amb deteriorament cognitiu lleu. De moment es tracta d'una prova pilot en la qual hi participen 25 usuaris de l'Hospital de Dia del Centre Sociosanitari el Carme.

WhatsApp Image 2023-12-12 at 13.18.38

Amb aquestes ulleres, els pacients poden interactuar amb dues propostes diferents. En la primera, enregistrada en 360 graus, poden passejar per carrers i barris de Badalona que coneixen de primera mà. D'aquesta manera, els permet rememorar anècdotes i compartir les seves experiències personals.

Amb l'altre vídeo porten a terme exercicis interactius en escenaris immersius com per exemple anar a comprar o elaborar una recepta. Jose Ferrer, metge de família de BSA i membre de l'equip d'innovació, ens explica la dinàmica de les sessions.

Els exercicis amb realitat virtual es complementen amb la teràpia d'estimulació cognitiva que es dur a terme al centre de dia. Aquest mètode pretén alentir el deteriorament cognitiu en pacients que molt probablement acabaran amb una situació de demència. La neuropsicòloga clínica Maria José Ciudad assenyala els primes resultats que han pogut detectar fins ara amb aquesta prova pilot.

Els usuaris del servei veuen amb bons ulls l'ús de noves tecnologies i en fan una valoració molt positiva. La Lucía Arroniz i la María Serrano consideren que les ulleres les ajuden a exercitar la memòria d'una manera més atractiva.

Actualment al Sociosanitari el Carme es realitzen dues sessions setmanals d'uns 10 o 15 minuts amb un total de 25 participants que tenen una mitjana de 75 anys. Tot i així, la voluntat de l'equip és ampliar la ràtio a partir de gener i que aquest projecte pugui arribar a més d'un centenar d'usuaris.

WhatsApp Image 2023-12-12 at 13.19.44

WhatsApp Image 2023-12-12 at 13.19.44 (1)