Cadena humana contra l'explotació sexual i el tràfic de dones i infants

Cadena humana contra l'explotació sexual i el tràfic de dones i infants
Àlex Sisó / Berta Soler
22/09/2023 - 20:27

Badalona - Més d'una cinquantena de persones, vestides de blanc, han fet una cadena humana connectant la Rambla i la plaça de la Vila amb motiu del Dia Internacional Contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de Persones que se celebrà aquest dissabte. Uns delictes que es consideren un símbol modern d'esclavitud del segle XXI, a través dels quals les persones són privades de la seva llibertat i drets per part de terceres persones.

Organitzat per la Federació de Dones de Badalona, les assistents a l'acte duien cadenes de tela negra per simbolitzar l'esclavitud que pateixen les víctimes d'aquest delicte que, segons afirmen, atempta contra els drets bàsics de 12 milions de persones a tot el món. Segons dades de l'Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte, aproximadament el 30% de les víctimes del tràfic de persones són nens i el 70% restant són dones i nenes. Des de la Federació de Dones han posat en relleu que la nova era digital, amb internet i les xarxes socials, esdevenen unes eines perilloses on els traficants basteixen ponts de manera anònima amb possibles víctimes, atraient-les cap a les seves xarxes de contraban humà.

cadena

Durant el recorregut, les assistents a la cadena humana han cridat diverses consignes contra l'explotació sexual. En arribar a la plaça de la Vila, s'ha llegit un manifest on s'ha posat en relleu que les institucions educatives són una de les armes més poderoses en la lluita contra el tràfic de persones. També han fet una crida a què els governs de tot el món persegueixin l'explotació aprovant i fent complir lleis més estrictes i proporcionant suports a les víctimes.

Des de principi d'any els Mossos d'Esquadra han obert sis investigacions per tràfic d'éssers humans. Aquestes s'afegeixen a les 35 que van obrir l'any anterior. Des del cos policial insisteixen en la importància de denunciar al 112 els casos de persones que es troben en situació d'explotació i recorden que Espanya és el primer país demandant d'oferta sexual a Europa, i es troba entre els primers del món.