Càritas critica el posicionament del govern d'Albiol davant el rebuig de plans d'ocupació per als sensepapers

Càritas critica el posicionament del govern d'Albiol davant el rebuig de plans d'ocupació per als sensepapers
Raquel Moreno Escudero
28/09/2023 - 14:22

Badalona - Càritas lamenta que el govern municipal vegi com a efecte crida impulsar un pla d'ocupació per a persones sense papers gràcies a les subvencions europees. Consideren que aquest pla no és incompatible amb d'altres plans d'ocupació. Des del govern reiteren el seu posicionament i expliquen que no prioritzaran polítiques que puguin afavorir persones en situació irregular.

El passat 2022 Càritas ha atès prop de 1400 llars, el que representa un 23% més que l'any passat, degut a la pandèmia i l'aturada de l'activitat laboral. D'aquestes, un 40% dels casos no tenen una situació administrativa regulada, ni tampoc accés a una oferta de feina, sanitat pública o ajudes econòmiques. Per això celebren que subvencions com l'ACOL, provinents de la Unió Europea, puguin canviar la vida d'aquestes persones. Uns plans d'ocupació als quals també s'hi han adherit municipis de l'entorn metropolità com Sant Adrià i Santa Coloma, i el Consell Comarcal del Maresme, a més de la pròpia entitat. No comparteixen el posicionament del govern d'Albiol i reclamen una aliança entre empreses, administració i tercer sector. Ho ha explicat la responsable del programa de formació i inserció laboral de Càritas Barcelona, Desirée Garcia.

No considerem que es faci un efecte crida si al voltant s'està fent el mateix. La subvenció europea tampoc és incompatible amb d'altres plans d'ocupació

Des del govern municipal reiteren que la seva prioritat és impulsar d'altres plans d'ocupació adreçats, diuen, a veïns de Badalona sigui quina sigui la seva nacionalitat, però que es trobin en una situació administrativa regularitzada. Així s'ha pronunciat el tercer tinent d'alcalde, Daniel Gràcia.

No impulsarem plans d'ocupació per a persones en situació irregular. Creiem que són altres les administracions les que han de vetllar per la seva situació

Precisament, l'exregidor de Serveis Socials, David Torrents, ha lamentat a la tertúlia de Ràdio Ciutat que l'actual govern hagi renunciat a aquest pla europeu, diu, que pot oferir a persones migrades oportunitats laborals. Catalunya, ha destacat, és la zona de l'Estat Espanyol que rep més població migrada amb un 16%. Des de l'oposició, per la seva banda, Àlex Montornès d'ERC, ha defensat la tasca que es va fer des de l'anterior govern. Guanyem Badalona ha titllat de racista la decisió i considera que és d'una 'crueltat immensa'. Així ho ha dit la presidenta del grup municipal, Dolors Sabater, qui creu que es vulnera el dret d'aquelles persones que havien iniciat el procés per accedir-hi. En el mateix sentit s'ha pronunciat la presidenta del Badalona En Comú Podem, Aïda Llauradó, que denuncia que la ciutat té un problema amb el Partit Popular al capdavant i li exigeix que no posi traves a un programa que pot ajudar a aquelles persones que ho necessiten.