Carla Simón defensa que cal protegir el cinema independent al recollir el Premi Nacional de Cinematografia

Carla Simón defensa que cal protegir el cinema independent al recollir el Premi Nacional de Cinematografia
Judit Larios
23/09/2023 - 16:55

Sant Sebastià - La directora badalonina Carla Simón ha recollit aquest dissabte el Premi Nacional de Cinematografia que atorga el Ministeri de Cultura. Ho ha fet durant la 71a edició del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, on Simón ha reivindicat que el cinema independent és fràgil i se l'ha de protegir.

Durant el seu discurs, Carla Simón ha constatat que a poc a poc s'està produint una «tímida» democratització del cinema i que les dones hi són cada vegada més presents. La badalonina ha argumentat que el cinema independent necessita temps i rigor, però que «quan connecta amb l'espectador el fa créixer i és capaç d'exportar les nostres cultures i llengües». La guanyadora del premi també ha aprofitat el seu discurs per denunciar que, avui dia, continua havent-hi censura a la cultura a l'estat espanyol.

Per inversemblant que sembli, el 2023 encara es censuren pel·lícules i obres de teatre per raons polítiques en diversos llocs del nostre país i ens autocensurem a vegades pel políticament correcte.

El jurat va escollir per unanimitat atorgar el premi a Carla Simón per posicionar el cinema espanyol en el panorama internacional després de l'obtenció de l'Os d'Or en el Festival de Cine de Berlín, un dels més prestigiosos del món. El guardó li ha atorgat el Ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, qui ha destacat la trajectòria de la cineasta, que tot i ser breu «ha marcat la història del cinema recent al nostre país». El premi està dotat amb 30.000 euros. Simón també ha explicat que ja està treballant en la seva tercera pel·lícula, que portarà per nom 'Romeria' i es rodarà a Galícia l'estiu vinent.