Com celebrar Nadal quan ve acompanyat de dol

Com celebrar Nadal quan ve acompanyat de dol
Laia Martínez / Mar Martínez
03/01/2024 - 08:43

Badalona - La intensitat de Nadal pot agreujar-se en famílies que han patit la pèrdua o l'absència d'una persona estimada. Les cadires buides són la mostra més visual d'aquest canvi i, per aquest motiu, la psicòloga de PFB Serveis Funeraris Carla Borràs ens proposa alguns consells per superar aquestes festes nadalenques, ara també que s'apropa la Nit de Reis.

GALETS NADAL SOPA

La nostàlgia i la pèrdua poden contrastar amb els sentiments de felicitat que acompanyen Nadal, uns dies de tradició familiar. Segons els experts, el més recomanable és tenir un espai on es pugui fer present la persona que falta.

NOTES RITUAL DOL NADAL

Els rituals són un canal perfecte, proposa Carla Borràs, per recordar tots aquells que han marxat. Des d'anotar anècdotes en un paper, encendre una espelma o bé, fer un brindis.

Carla Borràs, psicòloga

La psicòloga avisa que el més saludable és deixar fluir la tristesa i entendre que és important acollir tot el ventall emocional, sense necessitat de guardar-lo en una caixa durant aquestes dates assenyalades. Fer-nos costat i tenir un espai on compartir, parlar o expressar els nostres sentiments és un bon camí per superar aquests dies. La Carla Borràs explica que el dolor es minimitza, si es comparteix.

Carla Borràs, psicòloga

També avisa que és important permetre ser flexibles perquè a última hora es puguin canviar els plans, si la persona ho necessita. Tot i això, apunta que cal diferenciar entre retirar-se i aïllar-se, per evitar que la persona es desconnecti del tot del món. En aquest sentit, recomana incloure als infants en aquest període de dol.

📺 Badalona Notícies del 3 de gener de 2023: