Com han notat el topall del lloguer els administradors de finques i l'Organització de Consumidors i Usuaris?

Com han notat el topall del lloguer els administradors de finques i l'Organització de Consumidors i Usuaris?
Jordi Ribàs
10/04/2024 - 20:36

Badalona - Quan fa un mes de la posada en marxa del topall en el preu dels lloguers, la Generalitat ha demanat a l'Estat que s'inclogui l'índex català i es combini amb l'espanyol. Per altra banda, el Sindicat de Llogateres reclama un índex més efectiu per abaixar lloguers i que es comencin a aplicar multes a qui no respecti el topall. En canvi, els propietaris alerten que l'índex pot provocar un augment del mercat negre o que molts immobles passin de lloguer a venda.

Entrevistada al BDN360º, la delegada de l'Organització de Consumidors i Usuaris a Catalunya, Esther Lorente, ha recordat que els llogaters poden reclamar en cas que se'ls apugi massa el preu del lloguer. Sobre la nova llei, Lorente apunta que s'ha deixat una escletxa oberta que permet mantenir preus elevats a través dels lloguers de temporada.

Pels administradors de finques, com el badaloní Josep Blanch Roig, es tracta d'una mala llei que, fins i tot, presenta contradiccions. Per exemple, denuncia que no es pugui apujar el preu fins i tot en els casos on es mantenia una xifra per sota de l'índex. Amb tot, considera que la llei té elements positius, com ara les rebaixes fiscals per als propietaris.

En el que sí que coincideixen tant els administradors de finques com l'Organització de Consumidors i Usuaris és que, d'entrada, la llei ha fet que uns quants propietaris optin per esperar i retirar temporalment el seu pis del mercat de lloguers.