Comença la primera verema a la Vall de Betlem

Comença la primera verema a la Vall de Betlem
Berta Soler / Laia Martínez
18/08/2023 - 12:17

Badalona - La Vall de Betlem, situada als peus de Sant Jeroni de la Murtra, ha començat la seva primera verema de varietat de cep blanca, ben d'hora a les set d'aquest matí. Entre les tres varietats que tenen, la primera que han collit és la garnatxa blanca. La cooperativa va engegar aquest projecte de recuperació de la vinya el passat 2016.

VINYA VALL BETLEM 4

D'aquesta vinya badalonina, impulsada per la cooperativa La Sargantana, es calcula una recollida d'entre 700 i 900 quilograms de garnatxa blanca. Després seguiran per la varietat macabeu i en un parell de setmanes colliran la malvasia. Es tracta d'una vinya ecològica, a l'espera de la certificació. Les altes temperatures i la sequera, a més de conills i altres animals i insectes, suposen una dificultat afegida per fer créixer les vinyes en un terreny de 3 hectàrees, sense utilitzar sulfits. Tot i això, estan satisfets de tirar endavant aquesta verema en un entorn tan idíl·lic com és Sant Jeroni de la Murtra.

Es recupera un patrimoni que ja hi era

Anna Abellán és sòcia de la cooperativa La Sargantana: 'És una situació privilegiada. Històricament, ja es feia vi aquí i, per tant, es recupera un patrimoni que ja hi era. I implica que tornem a tenir un vi de monestir. La idea quan vam començar era recuperar el que ja hi havia. No hem plantat res de nou, sinó que hem plantat les mateixes varietats que creiem que hi havia al territori, després d'entrevistar gent que ja havia treballat aquí i de buscar bibliografia. En el fons recuperem els vins que ja es feien a la zona. La importància de la figura que representa Sant Jeroni de la Murtra marcarà tot el que és l'elaboració i la producció del vi.'

VINYA VALL BETLEM 1

Aquesta vinya és una de les que es beneficia de l'aigua que es perd de la canonada de Canyet, que permet que el conreu pugui subsistir a la sequera.

Anna Abellán: 'Aprofitem el reg de la fuita de Canyet, que una part la tenim conduïda cap aquí. No ho fem per augmentar quantitat de raïm, sinó per mantenir la vida del cep.'

VINYA VALL BETLEM 9

El raïm recollit, amb DO Alella, es traslladarà al celler de Can Roda, a Santa Maria de Martorelles. La seva intenció és comercialitzar-lo a partir d'aquest octubre per la zona de Badalona i el Maresme, i que es doni a conèixer. Per aquesta raó també fan tallers de tast de vins i altres experiències. El projecte va començar amb la voluntat de recuperar la tradició del cultiu de la vinya a Badalona i, en concret, d'aquest entorn que es va deixar abandonat, calculen, sobre els anys 60.