Conviure amb la Fibromiàlgia: 'A vegades, una abraçada pot fer molt de mal'

Conviure amb la Fibromiàlgia: 'A vegades, una abraçada pot fer molt de mal'
Berta Soler / Laia Martínez
29/01/2024 - 21:35

Badalona - Millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen fibromiàlgia. Amb aquesta premissa, els CAPS de Bufalà i Llefià organitzen grups d'acompanyament per a persones diagnosticades perquè, en acabar les 10 sessions, tinguin més eines per conviure amb aquesta patologia. Una malaltia que, segons les darreres dades de la Generalitat del 2021, ha augmentat en nombre de casos, sobretot en dones, entre 59 i 65 anys, i amb una incidència més elevada a la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord.

ICS FIBROMIALGIA CAP BUFALA 6
CAP de Bufalà, aquest dilluns

En el CAP de Bufalà s'han fet 3 edicions de 'Conviure amb la fibromiàlgia'. Durant les 10 sessions, treballen acceptar aquesta nova realitat, a través de la intervenció de diferents professionals de l'àmbit de la medicina, la fisioteràpia o la nutrició. Aquesta edició el forma un grup de 9 dones.

ICS FIBROMIALGIA CAP BUFALA 5

Des de l'ICS expliquen que en aquest espai no se senten jutjades i això els permet compartir les seves vivències amb altres persones que també conviuen amb aquesta patologia. Dolor gairebé constant i generalitzat, problemes de son o memòria, i fins i tot la hipersensibilitat són alguns dels símptomes que afronten cada dia.

A vegades, una abraçada pot fer molt de mal o una llum molt lluminosa també molesta molt

Diana Martín és referent de benestar emocional i comunitària de l'Institut Català de la Salut.

No va ser fins al 1992 quan l'OMS va reconèixer la fibromiàlgia com a malaltia i, segons Martín, aquest fet ha perjudicat les persones que la pateixen, perquè s'han sentit incompreses. Per pal·liar el dolor, els professionals recomanen activitat física, treballar la relaxació i tenir en compte l'alimentació. Aquestes, de fet, són algunes de les eines que traslladen a les pacients que assisteixen a les sessions.

Tècniques de relaxació. Si tinc el cos tens, el dolor m'envairà molt més

Aquests grups són tancats. Això ajuda a mantenir el vincle de confiança i seguretat que es crea a les sessions. Totes les persones interessades, i que estiguin diagnosticades amb fibromiàlgia, podran adreçar-se als professionals sanitaris del seu CAP i demanar informació per a properes edicions.