Crida a dignificar el sector de la discapacitat

Crida a dignificar el sector de la discapacitat
Àlex Sisó / Eva Gómez
20/06/2024 - 19:40

Badalona - Més d'una vintena de membres de la Plataforma Precarietat Laboral Sector de la Discapacitat s'han manifestat aquesta tarda a la plaça de la Vila per reclamar millores salarials. Lluiten per revertir la situació de precarietat que el sector arrossega des de fa 10 anys. Al conjunt de Catalunya hi ha un total de 20.000 treballadors afectats, 600 dels quals a Badalona.

Un malestar generalitzat que afecta treballadors de centres especials de treball, centres ocupacionals, residències o centres de dia, entre altres. Professionals qualificats que, segons la plataforma, han perdut entre un 20 i un 30% de poder adquisitiu en la darrera dècada. Lamenten que els sous no s'hagin anat actualitzant a l'IPC anual. Tot plegat ha portat a una situació de precarietat que, asseguren, posa en perill el relleu generacional, ja que la gent jove no vol treballar en un sector precaritzat, el qual també està abocant a molts treballadors a canviar de feina.

Antonio Rodríguez, portaveu de la Plataforma Precarietat Laboral Sector de la Discapacitat, Alba Sastre, integradora social i auxiliar i Raquel Barrabés, peó de jardineria.

Un altre dels problemes que pateixen els professionals és l'existència de més d'una desena de convenis laborals dins el sector, la qual cosa, afirmen, dificulta les negociacions i que la situació millori. Ara es volen reunir amb les patronals per continuar exercint pressió a la Generalitat i que les paraules es converteixin en fets.

La Plataforma Precarietat Laboral Sector de la Discapacitat la integren representants sindicals i membres del comitè d'empresa d'una quinzena d'entitats del sector a Catalunya. A Badalona tenen representants a Urbacet, Caltor i Cointegra. A banda de la manifestació de Badalona, aquest dijous també s'han fet protestes a Mataró i Ripoll.