Crit d'alarma per fer front a les desigualtats que genera l'habitatge a Badalona Sud

Crit d'alarma per fer front a les desigualtats que genera l'habitatge a Badalona Sud
Sara Nicolás / Quim Garcia
18/05/2023 - 15:45

Badalona - Un informe de la Comunalitat de Badalona Sud recomana elaborar un pla d'habitatge local per tal de pal·liar el problemes que pateixen els barris d'Artigues, Sant Roc, El Remei, Gorg, La Mora i Congrés sobre aquesta temàtica. El document recull un seguit de propostes adreçades al govern que es conformi després de les eleccions municipals.

Es tracta d'un estudi pensat per plasmar amb xifres la realitat que viuen dia a dia les entitats socials que treballen sobre el terreny. És el cas de la Plataforma Sant Roc Som Badalona, que participa a la Comunalitat de Badalona Sud, i posa cara i veu als qui pateixen en primera persona l'emergència habitacional. Carles Sagués és membre de la Plataforma Sant Roc Som Badalona.

La nostra activitat no ens permet parar a reflexionar, sempre anem d'una emergència cap a una altra. Tot aquest treball que s'ha fet ens permetrà, a partir d'aquí, veure i contrastar coses.

Les xifres de la manca d'habitatge social que es reflecteixen a l'informe posen de manifest la situació de desigualtat social que existeix als districtes estudiats. Una circumstància que s'agreuja fins i tot dins dels mateixos barris, com és el cas de Sant Roc, on algunes zones s'han rehabilitat i d'altres tenen edificis molt envellits. Precisament l'estudi, del qual és autor el periodista Oriol Lladó, assenyala la rehabilitació del parc d'habitatge com una assignatura pendent a Badalona.

Tenim un parc d'habitatge envellit i en mal estat. En alguns casos hem vist recentment incendis i, fins i tot, morts relacionades amb una mala qualitat de l'habitatge.

Les conclusions de l'informe destaquen que l'estat envellit de l'actual parc d'habitatge de la ciutat implica, alhora, altres factors com són l'urbanisme, els serveis socials i la salut mental. Davant del col·lapse municipal que s'aprecia, l'estudi recomana aprofitar la Nova Llei de Barris Verds i els Fons Next Generation per donar resposta a l'emergència habitacional i incrementar el parc assequible.