De 7 a 1: A Montgat només sobreviu la platja de les Barques

De 7 a 1: A Montgat només sobreviu la platja de les Barques
Sara Nicolás / Anna García de Albéniz
10/11/2023 - 14:13

Montgat ha vist reduïdes de set a una les platges operatives després dels temporals dels darrers anys. Les pluges i les fortes ratxes de vent de les últimes setmanes, però, han afectat altre cop el litoral, fent perdre més sorra a l'única que quedava, la Platja de les Barques.

Platja de Montgat - La pèrdua progressiva de sorra ha anat deixant sense litoral a Montgat. Si l'estiu passat només quedaven 3 platges operatives, ara mateix només sobreviu la Platja de les Barques. I ho fa davant les adversitats, ja que l'impacte dels darrers temporals també s'ha fet notar en aquest tram. Es tracta de l'única part del litoral montgatí on encara es concentrava activitat. Precisament, allà s'ubica l'Escola del Mar, que ha quedat massa a prop de la llera i encara més afectada pel fet de conviure amb el projecte de construcció del Club Marítim i la llotja. Amb tot, l'Ajuntament assegura que, abans que acabi l'any, Montgat comptarà amb un projecte del Ministeri per protegir el seu litoral. Andreu Absil és l'alcalde la localitat.

Aquest projecte preveu abastar des de la Platja dels Toldos fins a l'espigó. Però, més enllà de l'impacte social que té, Absil assegura que el fet de no poder instal·lar guinguetes repercuteix econòmicament al municipi.

L'últim temporal ha deixat una particularitat al litoral, i és que el vent ha provocat que la Cala Taps, situada més al sud, hagi recuperat sorra després de molts anys. Tot i això, la cala continua sense ser considerada una platja i, des de l'Ajuntament, recorden que ni tan sols té accessibilitat.

WhatsApp Image 2023-11-10 at 12.15.05

Montgat, horitzó 2024: Descontaminació de la platja de les Barques i finalització nous edificis de la Llotja i el Club Marítim

La descontaminació del tram de platja de les Barques de Montgat estarà enllestida el març del 2024. De la mateixa manera, les obres del nous edificis del Club Marítim i de la Llotja de la Subhasta del Peix previstos en aquest espai, estaran acabades abans de finalitzar el proper any.

Aquest és el compromís de l'Ajuntament del municipi, que assegura que les tasques de remodelació no s'aturaran durant la temporada d'estiu per complir amb el calendari establert. Durant el procés de descontaminació es licitaran de nou les obres d'aquests immobles.

WhatsApp Image 2023-11-10 at 12.15.05 (1)

Recordem que fa dos anys, quan havien de començar les actuacions, l'empresa encarregada va detectar sorra anòmala i finalment es va confirmar la presència d'arsènic en aquest punt del litoral montgatí. Després que l'Àrea Metropolitana de Barcelona, ens responsable de la gestió, obrís les licitacions pertinents per procedir a la descontaminació corresponent, el concurs va quedar desert. Un fet que ha endarrerit encara més les tasques previstes.

El projecte també inclou la incorporació en aquest punt d'una passera per fer més accessible la platja i una ampliació del passeig marítim.