De l'eufòria del PSC a les cares llargues d'ERC: totes les reaccions als resultats del 12M

De l'eufòria del PSC a les cares llargues d'ERC: totes les reaccions als resultats del 12M
Judit Larios
13/05/2024 - 01:49

Badalona - Tot i anunciar que es presentarà a la investidura per ser president de la Generalitat, Salvador Illa no ha aclarit quins suports buscarà. Després de la victòria, el cap de llista del PSC ha remarcat que és el primer cop en 45 anys que els socialistes guanyen en vots i escons. Part de la victòria l'ha atribuït a les polítiques del president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

  • Salvador Illa, candidat del PSC:

De la mateixa manera, Carles Puigdemont també aspira a ser investit. El cap de llista de Junts+ ha comparegut des d'Argelers, des d'on ha estès la mà a ERC per fer possible un executiu plegats. Amb els resultats de les urnes, però, hauria de ser en minoria i amb l'abstenció del PSC. Puigdemont ha considerat que un tripartit d'esquerres entre el PSC, ERC i Comuns Sumar «seria una mala opció».

  • Carles Puigdemont, candidat de Junts+:

ERC, el partit que més escons ha perdut, ha admès la seva derrota i ha qualificat de «molt mals resultats» la representació obtinguda al Parlament. El seu candidat, Pere Aragonès, ha anunciat que ERC treballarà a partir d'ara des de l'oposició. Així, ha acceptat que correspon al PSC i Junts+ «gestionar la nova etapa» a Catalunya.

  • Pere Aragonès, candidat d'ERC:

El PP ha celebrat els seus resultats a les urnes, que ha quintuplicat el nombre d'escons, passant dels 3 als 15 diputats. El candidat popular a la presidència, Alejandro Fernández, ha considerat que el seu partit ha complert «tots els objectius» que s'havia fixat.

  • Alejandro Fernández, candidat de PP:

Vox celebra la «consolidació» de la seva formació a Catalunya després de mantenir els 11 diputats que ja tenia. El líder del partit, Ignacio Garriga, ha promès als votants de Vox que endurirà encara més la seva oposició al «socialisme i al separatisme».

  • Ignacio Garriga, candidat de VOX:

La cap de llista de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, ha reconegut que els resultats de la seva formació no són els que esperaven. Tot i això, ha assenyalat que «fan possible una nova etapa d'esquerres» a la Generalitat. Albiach ha demanat un acord a totes les forces d'esquerra davant la pujada de la dreta i ha apel·lat al PSC i ERC.

  • Jéssica Albiach, candidata de Comuns Sumar:

La CUP fa una crida a l'independentisme a «reflexionar» després dels resultats de les eleccions. La cap de llista de la formació, Laia Estrada, ha lamentat que el Parlament és ara «més de dretes i més espanyolista que mai». Per això, ha defensat que totes les formacions d'esquerres i independentistes s'uneixin per abordar el panorama que queda a Catalunya.

  • Laia Estrada, candidata de la CUP:

Aliança Catalana, que ha entrat al Parlament amb dos escons, ha celebrat que els permetrà tenir-hi un altaveu. La líder del partit, Sílvia Orriols, ha dit que aspira a «pressionar i condicionar al màxim» les polítiques a Catalunya.

  • Sílvia Orriols, candidata d'Aliança Catalana:

Orriols ho ha dit en una atenció als mitjans a fora del local d'Aliança Catalana, després que la formació els impedís entrar a la seva seu electoral i els periodistes haguessin de seguir la nit electoral des del carrer.