Anys d'espera per a una plaça d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda

Anys d'espera per a una plaça d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda
Redacció
11/04/2024 - 14:50

Badalona - La plataforma Deixem de ser invisibles denúncia la llarga espera de les persones amb mobilitat reduïda per obtenir una plaça d'aparcament pròpia, que es demora durant anys. També reclama més places arreu de la ciutat, sobretot davant d'equipaments com centres mèdics, per facilitar l'autonomia d'aquests veïns. Des de l'Ajuntament asseguren que ja estan treballant per revertir aquesta situació.

Esther Duran

La llista d'espera per disposar d'una d'aquestes places és avui dia de dues-centes persones. Segons l'executiu municipal, el contracte de senyalització dels guals està en procés de renovació. El regidor de l'Àrea de via pública i mobilitat, David Mejía, afirma que treballen mitjançant dues vies per a solucionar-ho: l'adhesió al conveni de l'Associació Catalana de Municipis i la redacció d'un contracte de senyalització propi de la ciutat.

Una resposta que no convenç a la plataforma Deixem de ser invisibles, que demana una major agilitat per tramitar les sol·licituds. També que es reforci el control de les places d'aparcament ja atorgades per detectar-ne usos fraudulents. El president de la plataforma, Guillermo Hurtado, denuncia les dificultats per aconseguir estacionament reservat vulneren el dret a la mobilitat autònoma i segura de les persones amb discapacitat.

A banda de les places d'aparcament personals, des de la plataforma també reclamen un increment de l'espai adaptat per estacionar davant dels equipaments públics de la ciutat. A més, proposen la implementació de mecanismes que permetin als usuaris ubicar les places existents i conèixer la seva disponibilitat, com ara aplicacions per als telèfons mòbils. Amb tot, alerten que l'existència de barreres per a la mobilitat d'aquestes persones els porta, sovint, a quedar-se a casa.

Aquesta realitat afecta moltes persones de la ciutat. Fa més de dos anys que l'Esther Duran, usuària en cadira de rodes, va sol·licitar per primera vegada una plaça d'aparcament davant de casa seva. També ser beneficiària del servei del taxi amic per poder fer els trasllats a l'hospital. La resposta de l'administració, assegura, sempre és la mateixa: li demanen temps i paciència.

El Fernando Vilar té reconegut un 72% de discapacitat, a causa dels problemes de pulmó i d'artrosi que pateix. De fet, ja fa més de 5 anys que va començar les gestions per a disposar d'una plaça d'aparcament. De moment, però, només li han concedit la targeta d'aparcament per a persones amb discapacitat que li permet estacionar en places sense matrícula.

fernando

De fet, denuncia que algunes de les places per a persones amb mobilitat reduïda del barri, les quals els seus titulars ja han mort o s'han canviat de domicili, encara no han estat retirades per l'Ajuntament de Badalona. Una qüestió que el preocupa, ja que, segons adverteix, s'està fent un mal ús. Es tracta d'unes places que, a més, queden buides i redueixen l'aparcament en aquesta zona del municipi. Per solucionar aquesta problemàtica, la plataforma Deixem de ser invisibles demana que es posin en comú les dades del padró municipal amb les dels titulars d'aquestes targetes per poder invalidar-les en cas necessari.