Demà dimecres s'eliminarà la mascareta als centres sanitaris, farmàcies i residències

Demà dimecres s'eliminarà la mascareta als centres sanitaris, farmàcies i residències
GISELA JIMENO
04/07/2023 - 21:16

Badalona - El Consell de Ministres ha aixecat l'emergència sanitària provocada per la covid19, aquest dimarts, eliminant així la obligatorietat de la mascareta als centres sanitaris, sociosanitaris i farmàcies. La mesura, que arriba tres anys després de la seva imposició el 27 de desembre del 2020, entrarà en vigor demà un cop es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

En roda de premsa, el ministre de sanitat, José Miñones, ha explicat que tot i l'aprovació de la mesura, les mascaretes segueixen essent obligatòries encara a les zones hospitalàries amb malalts crítics o immunodeprimits, quiròfans i unitats d'atenció especialitzada. Això significa que en altres espais com hospitals, centres de salut, farmàcies, residències, clíniques dentals, centres de reproducció assistida i centres d'atenció especialitzada, només seran recomanables si el pacient és vulnerable o presenta símptomes d'infecció respiratòria.

A més, Miñones ha donat per finalitzada la pandèmia per la Covid tot recordant les víctimes i la tasca realitzada pels professionals sanitaris. En concret destaca que la vacunació ha permès protegir el 93% de la població, sent Espanya un exemple a nivell mundial.

El primer cop que es va aixecar l'obligació de portar mascareta va ser el juny de 2021, a l'aire lliure. Un any després de la seva incorporació obligatòria i sempre que la distància ho permetes. A finals d'any, però, en ple esclat de contagis per la variant òmicron, el govern espanyol la va tornar a imposar a l'exterior i només 50 dies després, el febrer de 2022, es va fer un pas enrere.

En els interiors no va ser fins l'abril de 2022 que es va acordar la seva retirada. Els primers en poder deixar-la van ser els alumnes de primària i secundaria, un dia abans que la població en general.

L'últim pas per posar fi a la mascareta es va dur a terme el mes de febrer passat, en el transport públic i també en establiments com òptiques, centres auditius o ortopèdies. Això sí, Espanya va ser l'últim país d'Europa en fer-ho.