Desallotgen una seixantena de veïns d'una finca de Santa Coloma de Gramenet per risc d'esfondrament

Desallotgen una seixantena de veïns d'una finca de Santa Coloma de Gramenet per risc d'esfondrament
Jordi Ribàs / Àlex Sisó
28/02/2024 - 18:49

Badalona - Una seixantena de veïns de Santa Coloma de Gramenet han hagut de ser desallotjats aquest dimarts per l'aparició d'unes esquerdes a l'interior de diversos habitatges de la finca 9 del carrer dels Pirineus, al barri del Raval. Es tracta de 19 habitatges afectats d'un total de 31. Els serveis municipals han declarat la situació d'emergència i el decret de desallotjament pel risc d'esfondrament de l'edifici, que data dels anys seixanta.

edifici 1

L'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha comparegut davant l'edifici per confirmar que l'edifici pateix risc de col·lapse. L'alcaldessa també ha anunciat que dijous es revisarà a fons el bloc adjacent, el número 11, perquè es podria trobar en les mateixes condicions i, per tant, és possible que també s'hagi de desallotjar.

La decisió s'ha pres un cop rebut l'informe tècnic encarregat per la comunitat de veïns, a través de l'administrador de la finca. L'informe posa l'accent en els habitatges de les portes 2 de cada planta. Els serveis municipals van realitzar ahir un segon informe sobre l'estat dels habitatges en què es confirmava la necessitat del desallotjament, per tal que una empresa especialitzada comences a col·locar puntals a les zones dels pisos que s'han de reforçar.

esquerdes 2
Esquerdes al sostre d'un dels habitatges

Durant aquesta tarda, alguns dels veïns del número 9 han entrat per recollir pertinences. Una de les afectades, la Maria Belén Martínez, assegura que feia anys que alertava dels problemes que patia l'edifici.

Maria Belén Martínez, veïna afectada

Des dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Santa Coloma s'analitza individualment cada cas per oferir una solució provisional. De moment, de les 60 persones afectades, la primera nit de desallotjament, dimarts, les 51 que ho han demanat han rebut per part de l'Ajuntament una solució residencial d'emergència, entre elles 13 menors.

Per la seva banda, els veïns demanen a l'ajuntament que els ofereixi una alternativa més enllà de les dues nits al Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). En aquest sentit, Parlon ha afirmat que, més enllà de les dues primeres nits, ha demanat col·laboració a la Generalitat i a l'AMB per oferir una alternativa habitacional als veïns desallotjats.