Desencallada la construcció del memorial a les persones afusellades pel franquisme al Camp de la Bota

Desencallada la construcció del memorial a les persones afusellades pel franquisme al Camp de la Bota
ACN
23/01/2024 - 15:42

Sant Adrià de Besòs - Un acord entre el consistori de Sant Adrià de Besòs i la Generalitat ha desencallat la construcció del monument d'homenatge a les persones afusellades pel franquisme al Camp de la Bota. S'edificarà al Campus Diagonal-Besòs, en uns terrenys que l'Ajuntament de Sant Adrià cedeix al Govern per erigir el Memorial Bosc d'Empremtes.

D'aquesta manera, el Departament de Justícia, Drets i Memòria ja té llum verda per tirar endavant la licitació. D'acord amb el calendari, les obres començaran a finals del 2024 i estaran enllestides el primer trimestre de 2025. El projecte ha estat creat per l'artista Francesc Abad, amb el propòsit de no deixar en l'oblit cap de les 1.686 persones que van ser afusellades al Camp de la Bota, entre elles l'alcalde de Badalona Frederic Xifré i Masferrer o la badalonina Carme Claramunt, la primera dona afusellada en aquest indret.

Així, s'elevaran 1.686 tubs de ferro, de 5,10 metres d'alçada i 50 mil·límetres de diàmetre, que estaran agrupats en 36 fileres diferents. Es preveu que el conjunt sigui visible des de la ronda Litoral, des d'on es percebrà com si fos un raspall disposat cap amunt, una imatge inspirada en la famosa cita del filòsof Walter Benjamin: 'Cal passar el raspall a contrapel per la història'.

Amb un pressupost de 600.000 euros, el memorial s'aixecarà en una parcel·la de 163 metres quadrats. A banda, també s'hi construirà un mur que explicarà la història dels esdeveniments ocorreguts en aquest indret per commemorar i dignificar les persones afusellades per la repressió franquista entre el 1939 i el 1953.

El Camp de la Bota es va aixecar a cavall entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs, entre la via del tren i el mar. Aquest històric barri de barraques va créixer al voltant d'un castell militar del segle XIX i el parapet on l'escola d'artilleria acostumava a fer les pràctiques de tir. Durant la Guerra Civil va ser utilitzat breument com a lloc d'afusellaments i, durant la postguerra, el parapet va esdevenir el lloc de Barcelona on la dictadura franquista va executar de manera sistemàtica prop de 1.700 persones entre 1939 i 1952. La gran majoria dels executats van ser acusats del delicte de rebel·lió militar o adhesió a la rebel·lió militar, acusació que la dictadura acostumava a fer servir per condemnar les persones que van defensar la república. Els afusellats al Camp de la Bota eren conduïts al cementiri de Montjuïc i enterrats al fossar de la Pedrera.