Desenvolupen un nou anticòs que neutralitza totes les variants del Sars-CoV-2

Desenvolupen un nou anticòs que neutralitza totes les variants del Sars-CoV-2
Laia Martínez
14/02/2024 - 16:45

Badalona - Desenvolupen un nou anticòs que permet neutralitzar totes les variants del Sars-CoV-2 en models preclínics. És un treball impulsat per diferents instituts de recerca, entre els quals l'IrsiCaixa de Badalona. Aquest tractament l'han patentat, a l'espera del seu futur ús comercial. És un estudi que està publicat a la revista Nature Communications.

WEB IRSICAIXA SARS

L'aïllament del nou anticòs s'ha dut a terme a partir de les mostres de sang d'un pacient infectat pel Sars-CoV-2 el març de 2020, durant la primera onada de la pandèmia. Els investigadors van seleccionar aquelles cèl·lules de la sang encarregades de produir anticossos específics contra la proteïna de l'espícula, que és la que pot desencadenar la Covid-19. Aleshores van reproduir aquests anticossos al laboratori, amb tècniques d'enginyeria genètica, i van avaluar la seva activitat de bloqueig in vitro. Així van seleccionar l'anticòs que aconseguia neutralitzar-les totes, fins i tot les variants més preocupants actualment i, a més, prevenir noves mutacions.

Aquest anticòs és útil per prevenir la infecció en individus no infectats i per tractar la infecció

Julià Blanco és colíder de l'estudi i investigador de l'Institut Germans Trias i Pujol a IrsiCaixa

És un avenç que des de l'IrsiCaixa subratllen que és clau per protegir persones immunocompromeses i amb un risc elevat de desenvolupar una Covid-19 greu. El següent pas serà iniciar un assaig clínic en humans. Aquest estudi també està liderat per l'Hospital del Mar, el Centre Nacional de Biotecnologia del Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Unitat de Tecnologies de Proteïnes del Centre de Regulació Genòmica.