Després de dos mesos, l'IPC torna a pujar: els preus, de mitjana, un 2,3% més cars que l'any passat

Després de dos mesos, l'IPC torna a pujar: els preus, de mitjana, un 2,3% més cars que l'any passat
Jordi Ribàs
11/08/2023 - 11:36

Badalona - Després de dos mesos de baixada, l'Índex de Preus de Consum (l'IPC) ha escalat unes dècimes al juliol a Catalunya, i els preus, de mitjana, són un 2,3% més cars que el juliol de l'any passat.

Del juny al juliol, els preus han pujat un 0,3%. Això suposa que, després de dos mesos de baixada, torna a treure el cap la inflació. De fet, aquesta pujada s'ha reproduït a tot l'estat Espanyol, i segons l'Institut Nacional d'Estadística, es deu a l'increment del preu dels carburants, les fruites i els olis.

Comparats amb l'any passat, els aliments són avui un 10% més cars, però, en canvi, els carburants són un 15% més barats perquè, recordem, l'estiu del 2022 van protagonitzar una pujada molt marcada.

Si s'analitza en detall la cistella de la compra, en el darrer mes s'ha encarit un 6,6% la fruita fresca i un 3,1% l'oli i els greixos. En canvi, el preu dels llegums i les hortalisses fresques ha baixat un 3,4%.

Les darreres dades publicades també constaten un encariment dels productes i serveis relacionats amb el turisme. Els paquets turístics són un 26,8% més cars que fa un any, els serveis d'allotjament s'han encarit un 9,5%, els restaurants i els hotels un 5,7%, i l'oci i la cultura un 8,2%.

D'altra banda, respecte a l'any passat també s'han encarit el tabac (6,9%), els vehicles (6%), els mobles i els articles de la llar (4,%), així com la roba i el calçat (2%).